El Corpus, una celebració molt barcelonina

13 juny, 2017 | Barcelonins, Insòlit


Aquest dijous, 15 de juny, és la festivitat de Corpus, una celebració que avui dia passaria força desapercebuda, si no fos perquè s’engalanen algunes fonts del centre de la ciutat i s’hi posa l’ou com balla. Aquesta festa, però, va ser, durant segles, una de les més importants i Barcelona va ser un dels llocs on va arribar a tenir més rellevància. A més de l’ou com balla, va deixar diversos llegats a la cultura tradicional, com els gegants i gran part del bestiari popular.

El gran acte de la celebració de Corpus havia estat sempre la processó, documentada a Barcelona des de l’any 1320. Joan de Déu Domènech, autor del llibre El Corpus. Una festa de Barcelona, editat l’any 2008 per l’Ajuntament de Barcelona, explica que la processó de Corpus era “la més solemne i espectacular de totes les que es feien. La més gran i la més vistosa”. I afegeix: “Allò que la feia diferent d’altres manifestacions litúrgiques era la barreja d’elements religiosos i teatrals i, entremig, encens, flors i autoritats, tots en una desfilada d’hores i hores pels carrers i les places de la ciutat. Un espectacle imponent —el més gran que ha conegut Barcelona”.

Fragment d'una tira de Corpus. Segle XIX. AHCB.

Un altre autor, Amadeu Carbó, dóna una altra visió de la processó de Corpus a El llibre dels gegants de la ciutat, editat per l’Ajuntament de Barcelona el 2011. Diu Carbó: “La concepció lineal de la processó, com a gran desfilada triomfal al carrer recorda, d’una banda, les grans exhibicions de goig en honor a visites de gran importància per a la ciutat, per exemple les reials. I, d’altra banda, recorda les desfilades victorioses de caràcter marcial, on el vencedor, en aquest cas la custòdia, tancant la comitiva, desfilava amb les seves tropes i els seus trofeus de batalla perfectament disposats per ordre d’importància o jerarquia, de menor a major, dins els seguicis.”

Hi va haver una època en què la processó de Corpus se celebrava passés el que passés i, si calia, es canviava de dia. Així va passar el 1640, l’any del Corpus de Sang, la revolta que va suposar l’inici de la guerra dels Segadors. Aquest fet va obligar a suspendre la processó que es va acabar celebrant el mes de novembre. Altres vegades se n’havia fet més d’una per celebrar fets concrets. Així, l’any 1571 n’hi va haver tres: la preceptiva del dia de Corpus, una el 18 de novembre en acció de gràcies per celebrar la victòria a la batalla de Lepant, i una tercera, el 30 de desembre, també com a acció de gràcies, en aquest cas pel naixement d’un fill del rei.

Un dels elements de la processó eren els anomenats entremesos, que, segons definició de la Gran Enciclopèdia Catalana són “figures animades o inanimades que hom exhibia o feia dansar amb motiu d’una festa cortesana”. És a dir, els gegants, els dracs, les àligues, les víbries i els diversos elements de la cultura popular i tradicional que han arribat fins avui.

El llegat patrimonial que el Corpus ha deixat a la societat catalana és força evident. Tot i que la festa ha perdut molta part de la fastuositat, encara queden a Catalunya diverses celebracions relacionades amb aquesta data, algunes de força conegudes, com les enramades de Sallent, les catifes de flors a Sitges i Arbúcies o la Patum de Berga. A Barcelona perdura una tradició pròpia: l’ou com balla. No se sap gaire d’on ve aquesta tradició típicament barcelonina, però hi ha qui diu que va ser una manera de distreure’s i entretenir els menuts dels veïns dels palaus del carrer de Montcada mentre esperaven el pas de la processó.

Sigui com sigui, és una tradició que ha arribat fins als nostres dies i a la ciutat hi ha diversos llocs que no fallen i cada Corpus hi posen l’ou com balla: la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric Municipal, o el claustre de la Catedral, entre altres.