La Torre del Fang

Clot, 228

Per la seva ubicació, al costat del Rec Comtal, els voltants de la Torre del Fang eren un espai ideal per als conreus. Per això, la casa va anar creixent fins al segle XVIII. Durant el setge de Barcelona del 1714, les tropes borbòniques la van fer servir com un dels punts des d’on van bombardejar la ciutat.

Un mas del comtat de Barcelona

Encara que no es coneix amb exactitud l’any de construcció, alguns estudis la situen en el segle XII. Al segle XVI, el diari de la Generalitat en parla usant el nom de Torre de la Verge Maria i l’escut que presideix la porta principal ens parla del seu passat com a propietat del comtat de Barcelona. Lligada sempre a la vida agrícola de Sant Martí de Provençals, el mas resisteix, ara molt degradat.

La Torre del Fang, d’origen medieval, va alçar-se en el camí reial que conduïa des del Portal Nou de les muralles de Barcelona fins a les viles de Sant Martí de Provençals i Sant Andreu de Palomar. Durant el setge de Barcelona dels anys 1713 i 1714, les tropes borbòniques van bombardejar Barcelona des de la torre.

La casa marcada pel tren

La construcció del ferrocarril, a mitjan segle XIX, va obligar la Torre del Fang a deixar enrere el passat agrícola: aviat es va convertir en una fàbrica de materials de construcció. Aquest mas gairebé mil·lenari continua, però, dempeus, tot i que en molt mal estat. Actualment, les obres de construcció de l’estació de l’AVE a la Sagrera l’han deixat encerclada i fins que no acabin els treballs no es decidirà quin ús se’n farà. De moment, està tapiada.

Patrimoni cultural

  • Sant Andreu

    la Sagrera
Adreça:
Clot, 228
Districte:
Sant Andreu
Barri:
la Sagrera
Població:
Barcelona

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER