Centre de la Platja: activitats a prop del mar

Centre de la Platja

Adreça

Pg. Marítim Barceloneta, 25-29      La Barceloneta (Ciutat Vella)  08003 Barcelona

Horaris

El punt d’informació, del 26 de maig al 16 de setembre, està obert de les 10.00 a les 19.00 hores, de dilluns a diumenge.

L’equipament d'educació ambiental, del 3 d’abril al 30 de setembre, està obert de 10.00 a 14.00 hores, de dimarts a diumenge.

El Centre de la Platja és l'espai municipal d'educació ambiental i d'informació del litoral de Barcelona. Situat als porxos de la platja del Somorrostro, davant de l’Hospital del Mar, és un espai d’informació, de trobada i de formació per a totes les persones interessades en el litoral de Barcelona i els aspectes que s’hi relacionen.

El Centre de la Platja, que l'Ajuntament de Barcelona va posar en funcionament el juny del 2006, té una oferta que va des d’exposicions, tallers, rutes, contes, visites, espectacles, tertúlies i jocs, fins a servei d’informació i consultes sobre el litoral, préstec gratuït de jocs per a la sorra, entre altres.

El mar, la sorra i la biodiversitat marina són els protagonistes del Centre de la Platja. S’hi ofereix un programa d'activitats gratuïtes i el Laboratori de la Platja.

El Centre de la Platja, com a equipament d'educació ambiental, està obert de dimarts a diumenge, de 10.00 a 14.00 hores, del 3 d’abril al 30 de setembre de 2018. Qualsevol consulta o reserva es pot fer de manera presencial, telefònica (932 210 348) o via correu electrònic a l’adreça centreplatja@bcn.cat.

I, com a punt d’informació, està obert de les 10.00 a les 19.00 hores, de dilluns a diumenge, del 26 de maig al 16 de setembre.

Laboratori de la Platja

Aquest equipament disposa del Laboratori de la Platja, mòdul itinerant que recorre les platges de Barcelona, i que també és present en esdeveniments especials, amb l'objectiu de fer arribar a la ciutadania i les persones usuàries de les platges una proposta d'activitats educatives per conèixer l’ecosistema marí i litoral. S’hi treballen continguts diversos, per exemple els microplàstics, la fauna i flora del litoral barceloní, la sorra i l’aigua del mar, entre altres, i  de manera transversal els efectes i les conseqüències del canvi climàtic. Les activitats s'ofereixen tant per a públic passavolant com per a grups que han reservat prèviament l'activitat.

Activitats

Pel que fa a les activitats, tant per a grups com individuals, en aquest equipament es poden fer rutes i visites guiades pels entorns del litoral (la platja, els barris costaners com la Barceloneta i el Poble Nou, el port, etcètera), i activitats de descoberta de la biodiversitat marina, com ara tallers familiars o projeccions de documentals, per a tots els públics. La proposta d’activitats per a grups organitzats ofereix tot un ventall d’activitats adreçades a diferents tipus de públic (infants, joves, adults i gent gran) les quals poden ser demanades per qualsevol col·lectiu (biblioteques, esplais, escoles, casals d’estiu, casals per a joves, casals d’avis, etcètera).

També el Centre de la Platja té espais per a exposicions temporals vinculades al litoral barceloní i a la seva evolució històrica i natural. La transformació de la zona costanera mou l'esperit d'aquest equipament d'educació ambiental dedicat al foment del litoral barceloní, la seva riquesa ambiental, l'ecosistema marí i l'ús cívic i sostenible de les platges de la ciutat.

De manera paral·lela, el Centre de la Platja s'encarrega, durant aquest any 2018, d'engegar i coordinar el Projecte de neteges del fons marí del litoral barceloní. L'objectiu principal és coordinar les diverses entitats que volen fer accions d'aquest tipus per tal de fomentar una millor praxi de les accions i així poder fer una diagnosi dels residus que trobem actualment als fons marins de les platges de la ciutat. De la mateixa manera, es complementen les accions de neteja amb activitats educatives i divulgatives per tal de treballar els diversos eixos i temàtiques educatives del projecte, per exemple: la biodiversitat i la conservació, el medi ambient i litoral, la gestió dels residus i la ciència ciutadana i la divulgació. Tota persona interessada a participar com a voluntària en aquest tipus d’actuacions es pot adreçar al Centre de la Platja per informar-se de com participar en les diverses accions programades durant l’any. 

Per últim, cal destacar que el Centre de la Platja promou la realització de totes les activitats en col·laboració amb altres entitats, les associacions o els col·lectius vinculats al litoral de Barcelona, fomentant el treball col·laboratiu en xarxa, per exemple amb la plataforma Barceloneta diu Plastic 0!. A més, els usuaris poden disposar de la sala de reunions per desenvolupar-hi sessions de formació o trobades, i aprofitar els recursos de què disposa (ordinadors, projector, pissarra, Wi-Fi, etcètera).

Centre de la Platja

Adreça

Pg. Marítim Barceloneta, 25-29      La Barceloneta (Ciutat Vella)  08003 Barcelona

Horaris

El punt d’informació, del 26 de maig al 16 de setembre, està obert de les 10.00 a les 19.00 hores, de dilluns a diumenge.

L’equipament d'educació ambiental, del 3 d’abril al 30 de setembre, està obert de 10.00 a 14.00 hores, de dimarts a diumenge.

Comparteix aquest contingut