Platges sense fum

Prova pilot a quatre platges

Una platja sense fum és una platja on no es permet fumar a la zona de sorra ni mar.

Barcelona afavoreix la disponibilitat d’espais de lleure més saludables per protegir la salut i el medi ambient amb la posada en marxa de la prova pilot “Platges sense fum” a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella durant la temporada alta de bany, del 29 de maig al 12 de setembre.

Barcelona, a través de l’Agència de Salut Pública (ASPB) i Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA), impulsa entre el 29 de maig i el 12 de setembre la prova pilot “Platges sense fum” a quatre platges del nostre litoral per preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme. La iniciativa pretén promoure la protecció de la salut, amb la prevalença dels drets de les persones no fumadores, especialment les més vulnerables, nens, nenes i dones embarassades, i la protecció del medi ambient, ja que la burilla és un residu altament contaminant que triga una dècada a degradar-se. Per poder conèixer la teva opinió, contesta aquesta enquesta.

L’Ajuntament de Barcelona ha tramitat un decret d’alcaldia per habilitar la prova pilot a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella, en les quals no es permet fumar ni a la zona de sorra ni de mar durant la temporada alta de bany, del 29 de maig al 12 de setembre. Aquestes platges mantenen els serveis habituals, estan degudament senyalitzades i l’equip d’informadors/es advertirà els usuaris/àries de la prohibició de fumar. Si la persona persisteix en la seva actitud i no cessa en l’incompliment, es podrà avisar l’autoritat competent.

Per a la protecció de les persones

El tabaquisme és la principal causa de mort evitable a Espanya segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’evidència científica sobre els riscos del consum de tabac per a la salut és concloent, així com ho és sobre els efectes del fum del tabac a l’ambient (consum passiu), que és causa de mortalitat, malaltia i discapacitat i un dels principals problemes de salut pública.

Garantir espais lliures de fum resulta més important per a les persones especialment vulnerables, i entre elles, els nens i nenes, amb un sistema respiratori en desenvolupament i una freqüència respiratòria més elevada. També, més enllà dels efectes directes per a la salut, cal tenir en compte l’efecte educatiu que comporten els espais lliures de fum, atès que l’evidència demostra una incidència més baixa de fumadors i fumadores entre les persones que no conviuen habitualment amb el tabac, i aquest fet resulta d’una rellevància especial pel que fa a la sensibilització, conscienciació i prevenció del tabaquisme entre la població més jove.

També són especialment vulnerables als efectes del tabac les dones embarassades, atès que fumar causa efectes adversos durant la gestació i afavoreix l’aparició de problemes en la salut del nadó.

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, a Catalunya es registren 9.030 morts anuals atribuïbles al consum de tabac (1 de cada 6 morts a Catalunya), la qual cosa suposa 25 morts cada dia. A més, un 70% de la població adulta de Catalunya NO fuma, i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.

Per a la protecció del medi ambient

A més d’un problema de salut pública, el consum de tabac és també un problema ambiental, atès que cada any uns cinc bilions de burilles acaben al medi marí, on alliberen contaminants metàl·lics que provoquen alteracions en els sistemes dels diferents organismes marins i, conseqüentment, a causa de la seva ingesta, a l’ésser humà. Les burilles, a més, tarden una dècada a degradar-se.

Com s’avaluarà la prova pilot?

Per valorar la prova pilot de “Platges sense fum”, s’ha previst una avaluació basada en tres components:

Accions participatives de recollida de burilles amb la col·laboració de diferents entitats habituades a realitzar accions d’aquestes característiques, abans, durant i finalitzada la prova pilot. Aquestes recollides es faran tant en platges sense fum com en altres platges que actuaran com a grup de comparació.

 1. Observació de les conductes
  Cada dia d’observació, per cada àrea definida, es comptaran el nombre de persones que hi ha i el nombre de persones que fumen en el moment de fer l’observació, distingint els dies feiners dels de cap de setmana o festius, abans i durant la prova pilot.
 2. Recollida de burilles i recompte
  Accions participatives de recollida de burilles amb la col·laboració de diferents entitats habituades a realitzar accions d’aquestes característiques, abans, durant i finalitzada la prova pilot. Aquestes recollides es faran tant en platges sense fum com en altres platges que actuaran com a grup de comparació. Escriu-nos al correu electrònic centreplatja@bcn.cat si vols participar en les properes accions de recollida de burilles, previstes el 25 de juliol i el 22 d’agost del 2021, entre 9.30 i 12.00 hores.  
 3. Enquestes a les persones usuàries
  Volem saber la teva opinió sobre la declaració de “platges sense fum” de les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella, el grau de satisfacció d’aquesta proposta i qualsevol suggeriment que ens vulguis fer arribar.
  Contesta i comparteix aquesta enquesta.
  Gràcies, per endavant, a totes les persones per participar-hi.

A finals d’octubre es presentarà informació més detallada dels resultats obtinguts amb la prova pilot.

Prova pilot a quatre platges

Una platja sense fum és una platja on no es permet fumar a la zona de sorra ni mar.

Barcelona afavoreix la disponibilitat d’espais de lleure més saludables per protegir la salut i el medi ambient amb la posada en marxa de la prova pilot “Platges sense fum” a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella durant la temporada alta de bany, del 29 de maig al 12 de setembre.

Comparteix aquest contingut