‘La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (ca. 1880-1936)’

KBr - Barcelona Photo Center

Des de 15/02/2024 al 12/05/2024

Fotografia. Una mostra col·lectiva que per descobrir la cultura fotogràfica amateur i popular a Catalunya abans de la Guerra Civil.

Des de finals del segle XIX i fins a l’inici de la Guerra Civil, neix i es desenvolupa amb força una cultura fotogràfica amateur i popular a Catalunya. Succeeix al compàs d’altres països estrangers i suposa la primera vegada en la història que un es pot representar a si mateix sense dependre de coneixements artístics ni tècnics.

Aquesta exposició revisa el fenomen de la fotografia amateur en aquest període parant atenció a una selecció de temes i motius visuals que van ser recurrents i comuns en aquell període i que permeten entendre qui van practicar la fotografia com a afició i com es va constituir el llenguatge de la fotografia amateur i popular a principis del segle XX.

Més informació.

KBr - Barcelona Photo Center

Adreça:
Av Litoral, 30
Districte:
Sant Martí
Barri:
la Vila Olímpica del Poblenou

Horaris

Altres
Se celebra a
KBr - Barcelona Photo Center

Durant dècades, la fotografia amateur va quedar al marge de la història oficial de la fotografia, degut sobretot al seu caràcter d’activitat de masses i a les mancances que mostraven moltes de les seves realitzacions. Des de fa temps, però, és objecte d’atenció per la manera com manifesta diferents aspectes socials i culturals del seu temps.

La cultura fotogràfica amateur va arrelar amb força a Catalunya des del 1880 i no deixaria de despertar un extraordinari fervor social fins a l’esclat de la Guerra Civil el 1936. Aquesta exposició recorre la seva evolució a través d’un recorregut temàtic que presenta prop de 300 peces (fotografies, objectes i documents d’època) que s’han pogut reunir gràcies a la col·laboració de disset institucions públiques (entre arxius, museus, biblioteques i centres de recerca) i nou col·leccions privades.

La fotografia feta per aficionats és aquella que sorgeix fora de les lògiques productives del mercat professional i abasta una àmplia varietat d’usuaris, entre els quals cal diferenciar «l’aficionat» comú de «l’amateur», segons distinció terminològica de l’època. L’aficionat comú, o simple aficionat, sol utilitzar la càmera de manera ocasional i, sovint, estacional, per exemple, en vacances, mentre que l’amateur, també anomenat amateur «seriós», actua, per dir-ho així, com un professional sense professionalitzar. Dedica temps i esforç a la fotografia, projecta en la seva afició un cert anhel de progrés i millora i, de tant en tant, participa en activitats que poden donar lloc a un cert reconeixement, com ara concursos i exposicions.

La fotografia domèstica va anar evolucionant al mateix temps que ho feia la cultura visual. Si als seus començaments va acusar la influència de la pintura, sobretot del paisatgisme, aviat els mitjans de comunicació de masses, com el cinema o la premsa, exerciran un influx cada vegada més gran sobre els fotògrafs amateurs, la mirada dels quals evolucionarà sota la imparable i puixant influència d’aquests nous llenguatges visuals.