Tretze nous espais per a gossos deslligats a Sants-Montjuïc

Un total de 109 espais de Barcelona, 13 a Sants-Montjuïc, s'activen oficialment el 18 de desembre com a zones d'ús compartit (ZUC) on els gossos poden anar deslligats en determinades franges horàries, com ho poden fer tot el dia a les 118 àrees d'esbarjo i per a gossos ja existents. A la resta d'espais públics, els gossos han d'anar sempre lligats.

..
29/11/2023 - 11:36 h - Benestar animal Mupert / Sants-Montjuïc

En el marc del Pla Endreça, Barcelona inicia el desplegament de les noves zones d’ús compartit, les anomenades ZUC, on els gossos poden anar deslligats a determinades hores del dia. L’ús diversificat i ordenat ha d’afavorir la convivència entre totes les persones usuàries dels espais. A partir del 18 de desembre s’activen oficialment per ampliar els espais on els gossos poden jugar, socialitzar i fer activitat física. Per garantir-hi una bona convivència, cal respectar la normativa, recollir els excrements i ruixar els orins amb aigua.

Noves zones sense corretja a Sants-Montjuïc

  • Jardins de la Rambla de Sants nord (a l’altura del Mercat)
    De 8 a 22 h
  • Jardins de la Rambla de Sants sud (sobre la riera Blanca, entre Sants-Badal i la Bordeta)
    De 8 a 22 h
  • Plaça de l’Olivereta (Sants-Badal)
    De 7 a 9 h i de 20 a 22 h
  • Jardins de Celestina Vigneaux (la Bordeta)
    De 7 a 9 h, de 14 a 16 h i de 21 a 23 h
  • Entorns de l’estació de Sants (vorera a tocar de les torres del Parc de l’Espanya Industrial)
    De 8 a 22 h
  • Parc de la Font Florida (la Font de la Guatlla)
    De 7 a 9 h i de 19 a 23 h
  • Carrer de Pierre de Coubertin (Montjuïc)
    De 7 a 9 h i de 18 a 23 h
  • Parc del Mirador del Poble-sec
    De 7 a 9 h, de 14 a 16 h i de 21 a 23 h
  • Plaça de Margarida Xirgu (el Poble-sec)
    De 7 a 16 h
  • Avinguda dels Montanyans (Montjuïc)
    De 7 a 9 h i de 21 a 23 h
  • Mirador del Migdia
    De 7 a 9 h i de 21 a 23 h
  • Plaça del Moviment Obrer (la Marina de Port)
    De 7 a 9 h, de 14 a 16 h i de 19 a 23 h
  • Jardins de Cal Sèbio (la Marina de Port)
    De 7 a 9 h, de 14 a 16 h i de 19 a 21 h

A les ZUC, els gossos conviuen amb la resta de persones usuàries. A cadascuna d’aquestes zones hi ha uns horaris específics habilitats per a gossos deslligats, degudament senyalitzats també in situ, que s’adeqüen a l’entorn social de cada zona. La iniciativa afavoreix el benestar dels gossos oferint-los espais oberts per al seu esbarjo i socialització.

Les 109 noves ZUC se sumen a les 70 àrees de gossos i 46 àrees d’esbarjo existents a Barcelona, que faran gairebé 900.000 m2 distribuïts en 225 espais a tots els barris de la ciutat. A Sants-Montjuïc ja teníem 6 àrees de gossos i 6 àrees d’esbarjo (dues d’aquestes també seran noves durant els propers mesos, al Parc de l’Espanya Industrial i a Can Batlló). Podeu consultar el mapa amb la ubicació detallada de totes les àrees de gossos, d’esbarjo i d’ús compartit al web barcelona.cat/gosssos-espai-public.

El Pla Endreça i el civisme

El decret que estableix les ZUC entrarà en vigor el 18 de desembre. A partir d’aquell dia, els gossos només podran anar deslligats en aquests espais, tal i com estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA), que ja diu que la resta d’espais de la ciutat han d’anar sempre lligats.

Cadascun dels nous espais ha comptat amb un equip de persones informadores que, en les darreres setmanes, han donat a conèixer la normativa a les persones responsables d’animals perquè coneguin les ubicacions i els horaris. Igualment, han recordat l’obligatorietat de recollir els excrements dels animals i de ruixar amb aigua les miccions.