Parc de les Rieres d'Horta

Torna

  • None
  • None
  • None
  • None
  • None

El parc de les Rieres d'Horta, nom aportat pel veïnat de l’entorn, permet connectar i apropar els barris de la Clota i Horta, històricament separats per una franja viària que actuava de frontera.

La proximitat amb Collserola converteix el parc en un connector de biodiversitat entre la serra i la ciutat. S’assenta sobre el dipòsit de regulació d’aigües pluvials de les Rieres d’Horta i el parc de neteja del serveis de neteja viària del districte d’Horta-Guinardó.
El parc ofereix nombrosa vegetació i incorpora importants innovacions en matèria de renaturalització, com ara la plantació d’arbrat de port natural, que permet obtenir una alta densitat de biomassa i potenciar la connexió amb Collserola, i criteris d’autosuficiència energètica, amb la presència d’una pèrgola fotovoltaica de 642 m 2, que aprofita l’energia del Sol, o enllumenat públic per LED telegestionat segons demanda.

Biodiversitat

Entre l’arbrat trobem xiprers (Cupressus sempervirens), pins blancs (Pinus halepensis), aurons blancs multitronc (Acer campestre “multitronc”), arboços (Arbutus unedo), freixes (Fraxinus berlandierana), ametllers (Prunus dulcis / amygdalus), alzines (Quercus ilex), roures martinencs (Quercus pubescens), aurons argentats (Acer saccharinum), lledoners (Celtis australis), ginkgos (Ginkgo biloba), pereres de Callery (Pyrus calleryana), xiprers dels pantans (Taxodium distichum), bauhínies purpúries (Bauhinia purpurea), plàtans multitronc (Platanus x hispanica “multitronc”), albercoquers (Prunus armeniaca), pruneres vermelles (Prunus cerasifera), gatzerins (Prunus padus / mahaleb), servers (Sorbus domestica). Destaquen exemplars recuperats del seu terreny originari, anteriors a l’obra del parc acabat el 2013, com ara un exemplar d’araucària de Norfolk (Araucaria heterophylla), o diversos arbres de l’amor (Cercis siliquastrum) i xicrandes (Jacaranda mimosifolia).

Entre els arbusts trobem boix comú (Buxus sempervirens ), estepa (Cistus), pitòspor nan (Pittosporum tobira nana), abèlia (Abelia x grandiflora), aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia), llentiscle (Pistacia lentiscus), marfull (Viburnum tinus), Pachysandra terminalis, gessamí asiàtic (Trachelospermum asiaticum), herba de Sant Jordi (Centranthus ruber), panical blau (Echinops ritro), eupatori (Eupatorium purpureum ‘Atropurpureum’ ), gaura (Gauralindheimeri ‘Siskyou Pink’), cintetes (Ophiopogon japonicus), cama-roja (Persicaria amplexicaulis ‘Vermella’), Persicaria affinis, all de societat (Tulbaghia violacia), Verbena bonariensis, Verbena rigida, Deschampsia cespitosa, Nassella tenuissima, Pannicum virgatum ‘Shenandoah’, Pennisetum alopecuroides. 

Paisatgisme i disseny

Un camí accessible recorre longitudinalment el parc i permet atansar-se al verd i als serveis i equipaments. A la primera terrassa hi ha una pèrgola fotovoltaica, que aporta ombra a les pistes reglamentàries de bitlles i petanca, un bar i serveis públics. L’enllumenat del parc es completa amb 921 leds encastats als murs, per ajudar els vianants en els recorreguts transversals per l’interior del parc. A la segona terrassa hi ha un circuit de salut i esportiu, especialment adreçats a la gent gran. A la tercera terrassa trobareu la zona de jocs infantils accessible. La darrera terrassa disposa d’un espai central de sauló compactat, zones de paviment i grades, i un escenari arbrat per a esdeveniments del barri.

La distribució de la massa arbòria garanteix ombra a l’estiu i sol a l’hivern a les zones d’estada. El parc disposa de tecnologia LED, aprofita l’aigua de la pluja per al reg i l’energia del Sol per a l’enllumenat.

Adreça:
Av Estatut de Catalunya, 21
Districte:
Horta-Guinardó
Barri:
la Clota
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre públic

Seccions d'aquest equipament

El parc s'ubica en l'àmbit format per la plaça de Botticelli, la plaça de l'Estatut, l'avinguda de l'Estatut i el carrer de Jerez.

Adreça
Av Estatut de Catalunya, 21

Telèfon

Tel.:
010

Comparteix aquest contingut