Falcó Niku dels Falcons de Barcelona

Fitxa tècnica

Descripció

Niku

Construït el 2007 per
alumnes del curs d’introducció al bestiari festiu

En Nikulau l’Au, més conegut per Niku, és una peça d’imatgeria festiva i popular que representa un falcó falconer. Pertany a la colla dels Falcons de Barcelona i per això va vestit amb camisa blanca i faixa vermella.

L’origen d’en Niku s'ha de cercar l’any 2002, quan es va crear la colla i es va triar la figura d’un falcó perquè la representés i perquè fes d’interlocutor virtual de la colla, encarregat de convocar-ne els membres a les actuacions.

L’any 2007 va néixer la figura de l’au Nicolau en tres dimensions, feta amb fibra de vidre i cartró pedra. Fou arran d’un curs pràctic d’introducció al bestiari festiu, organitzat per l’associació Rosa Sensat i impartit per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

En Niku es va presentar per les festes de la Mercè de l’any 2007 i des de llavors acompanya els Falcons a totes les actuacions, portat sempre pels enxanetes, els més joves de la colla. Quan no surt amb els Falcons de Barcelona es pot veure exposat a la Casa dels Entremesos.