Bestiari

El bestiari festiu és el conjunt de figures, carcasses o elements corporis i protèsics de formes zoomòrfiques. Aquests elements poden figurar animals reals o imaginaris, amb una representació que pot ser fidel o fantàstica.

Parlem de dracs, víbries, àligues, bous i mulasses, cavallets i tarasques, lleons i un llarg etcètera d’éssers que abasten tot un univers imaginari.

Si bé algunes d’aquestes representacions animals poden tenir un origen atàvic, com és el cas del drac, no n'hi ha cap constància fins a l’aparició de la festa de Corpus. La participació de figures animals en la processó de Corpus –formant part d’escenes de l'hagiografia o de la historia sagrada, primer, i més endavant bo i soles– deixà una interessant documentació que ens permet de seguir-ne el rastre en el temps i l'evolució dins la festa.

Acabada la dictadura franquista, la recuperació del carrer com a espai lúdic va contribuir a crear noves figures arreu del país, un fenomen que encara dura. Cal remarcar que, a banda la recuperació dels bestiaris considerats tradicionals, aquest àmbit festiu ha impulsat processos de creació molt interessants que s’han materialitzat en la construcció de figures d’alt nivell preciosista i imaginatiu.

A Barcelona la participació del bestiari festiu és àmplia i diversa. Són presents en cercaviles, correfocs, processons, etc. El seu registre d’actuació va de la follia més absoluta a moments de solemnitat i de protocol acurat. La majoria de barris i districtes disposen d’una figura pròpia, amb particularitats específiques que els identifica.

Classificar el bestiari és complex, perquè n'hi ha una gran diversitat. Seguirem la classificació proposada per l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, que és l’entitat federativa de referència i que disposa d’una territorial al Barcelonès. Amb un criteri funcional, organitza els elements del bestiari en aquests grups: foc, protocol, cavallets, animació i infantil. El fet de pertànyer a un tipus de bestiari no és excloent, és a dir, una bèstia pot compartir diverses categories. 

Totes les categories d'imatgeria festiva