Gegantó Pepitu Campanar de Gràcia

Gegantó Pepitu Campanar de Gràcia

Fitxa tècnica

Descripció

Pepitu Campanar

Figura original: 1984 (Xavier Jansana).

Rèplica: 2015 (Xavier Jansana)

  • Alçada

    2.65
    m.
  • Pes

    25.00
    kg.

Històric de restauracions

Restauracions

Convertit en gegantó l'any 2004 per Dolors Sans.

En Pepitu Campanar és un gegantó vinculat a la Colla Gegantera de Gràcia. Representa el campanar de la vila, amb la singularitat que, mentre es belluga, el geganter pot fer sonar la campana que duu incorporada.

La figura va néixer el 1984 com a capgròs, per fer de reclam de la revista Carrer Gran de Gràcia. El va construir en Xavier Jansana al taller de Can Forés a partir d’uns dibuixos de Miquel Giménez. Uns quants anys més tard, aquesta publicació va desaparèixer i la peça es va cedir a la colla de geganters del barri, que la va presentar el 1998 en forma de nan.

Després d’unes quantes adaptacions, l’11 de desembre de 2004 la figura va ser reestrenada tal com la coneixem avui, transformada en el gegantó Pepitu Campanar. La tasca de reconvertir-lo es va encarregar a l’artista Dolors Sans, de Vilafranca del Penedès.

L'any 2015 s'estrenà un nou Pepitu Campanar. La rèplica també és obra de Xavier Jansana i es va estrenar el 15 d'agost. Com a diferència, el nou gegantó té una franja amb els signes del zodíac. Aprofitant l'estrena, també es va presentar el ball dels gegantons de Gràcia, el 'Repic de festa', un ball conjunt amb en Torradet i la Gresca, de la Fundació Festa Major de Gràcia.

La figura original es pot veure exposada a la Violeta, la casa de la festa de la vila de Gràcia. La seva rèplica, que és la que surt al carrer, està a la seu del districte de Gràcia.

En Pepitu Campanar surt acompanyat de la resta de figures de la colla gracienca. Es deixa veure cada any per la festa major, el 15 d’agost, i també a la trobada gegantera del barri, de periodicitat biennal, dins la primera quinzena de maig dels anys senars.