Gegantons de la Fundació Festa Major de Gràcia

Fitxa tècnica

Descripció

Torradet

Construït el 1999 per
Àngels Jutglar

 • Alçada

  2.50
  m.
 • Pes

  25.00
  kg.

Descripció

Gresca

Construïda el 1999 per
Àngels Jutglar

 • Alçada

  2.20
  m.
 • Pes

  23.00
  kg.

En Torradet i la Gresca són dues figures que formen part de la comparsa de Gràcia i representen moments diferents de la festa major del barri. En Torradet és un sol i simbolitza la llum i la calor de les activitats diürnes; la Gresca, en canvi, és una lluna i ens fa pensar en les activitats nocturnes de la festa. Els noms foren escollits per votació popular entre els nens i nenes de les escoles gracienques.

La iniciativa de construir els gegantons fou de la Federació Festa Major de Gràcia, que volia unes figures que poguessin desfilar pels carrers guarnits els dies de festa. Abans de fer-los, doncs, n'estudiaren molt bé l’alçada perquè poguessin passar pertot arreu. També els volgueren fer lleugers perquè els poguessin menar els geganters més joves.

En Torradet i la Gresca són obra de l’artista Àngels Jutglar, que els féu a partir d’un disseny de Mercè Galí. Els enllestí el 1999 i aquell mateix any ja s’estrenaren a la festa major, durant l’acte de l’ofrena a sant Roc.

A més de tenir un pes important dins el programa festiu gracienc, són amfitrions, amb les altres figures de la colla, de la trobada gegantera del barri. És de periodicitat biennal i es fa durant la primera quinzena de maig dels anys senars. També surten de tant en tant per participar en celebracions i cercaviles de la ciutat i de tot el país, sempre portats per la Colla Gegantera de Gràcia.