Gegants de la Barceloneta

Fitxa tècnica

Descripció

Pep Barceló

Construït el 1992 per
Xavier Jansana

 • Alçada

  3.50
  m.
 • Pes

  50.00
  kg.

Descripció

Maria la Néta

Construïda el 1992 per
Xavier Jansana

 • Alçada

  3.45
  m.
 • Pes

  45.00
  kg.

En Pep Barceló i la Maria la Néta, els Gegants de la Barceloneta, representen uns personatges típics del barri marítim: ell és un pescador; ella, una peixatera del mercat.

La llegenda diu que la Maria és una geganta caribenya, néta del gegant de la Ciutat, que es va enamorar de la Barcelona preolímpica i s’hi va quedar; en Pep, en canvi, és un pescador de l’Atlàntic que va arribar a la Barceloneta amb Narcís Monturiol, a bord del submarí Ictíneo II.

Les figures van néixer el 1991, fruit de la tasca de l’Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta, que va cercar els elements simbòlics que identificaven el barri per crear uns gegants propis. Després, n'encarregà la construcció a Xavier Jansana.

Es van estrenar per les festes de Sant Miquel, patró de la Barceloneta, l’any 1991. En tots aquests anys han participat també en les festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia i han assistit a tot de celebracions tant de Barcelona, com de la resta de Catalunya i, fins i tot, de fora.

L’any 1996, amb motiu del cinquè aniversari dels gegants, estrenaren ball propi: l’havanera d’en Pep Barceló i la Maria la Néta, composició musical d’Antònia Vilàs, amb una coreografia dels germans Albert i Ricard Abellán, de la colla gegantera de Badalona.

L'any 2001, després de deu anys d’activitat, la parella de gegants es casà. La cerimònia fou oficiada pel capgròs mossèn Filomeno i en foren padrins els Gegants del Pi i els Gegants de la Ciutat. Anys més tard, el 2006, veia la llum en Miquelet, fill de la parella, un gegantó que representa un corista dels que surten a la Barceloneta el dia de la segona Pasqua, en la festa dels Cors Muts.

Els Gegants de la Barceloneta es poden veure exposats permanentment a la Casa dels Entremesos.

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.