A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Gegants de la Barceloneta

Fitxa tècnica

Descripció

Pep Barceló

Construït el 1992 per
Xavier Jansana

 • Alçada

  3.50
  m.
 • Pes

  50.00
  kg.

Descripció

Maria la Néta

Construïda el 1992 per
Xavier Jansana

 • Alçada

  3.45
  m.
 • Pes

  45.00
  kg.

En Pep Barceló i la Maria la Néta, els Gegants de la Barceloneta, representen uns personatges típics del barri marítim: ell és un pescador; ella, una peixatera del mercat.

La llegenda diu que la Maria és una geganta caribenya, néta del gegant de la Ciutat, que es va enamorar de la Barcelona preolímpica i s’hi va quedar; en Pep, en canvi, és un pescador de l’Atlàntic que va arribar a la Barceloneta amb Narcís Monturiol, a bord del submarí Ictíneo II.

Les figures van néixer el 1991, fruit de la tasca de l’Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta, que va cercar els elements simbòlics que identificaven el barri per crear uns gegants propis. Després, n'encarregà la construcció a Xavier Jansana.

Es van estrenar per les festes de Sant Miquel, patró de la Barceloneta, l’any 1991. En tots aquests anys han participat també en les festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia i han assistit a tot de celebracions tant de Barcelona, com de la resta de Catalunya i, fins i tot, de fora.

L’any 1996, amb motiu del cinquè aniversari dels gegants, estrenaren ball propi: l’havanera d’en Pep Barceló i la Maria la Néta, composició musical d’Antònia Vilàs, amb una coreografia dels germans Albert i Ricard Abellán, de la colla gegantera de Badalona.

L'any 2001, després de deu anys d’activitat, la parella de gegants es casà. La cerimònia fou oficiada pel capgròs mossèn Filomeno i en foren padrins els Gegants del Pi i els Gegants de la Ciutat. Anys més tard, el 2006, veia la llum en Miquelet, fill de la parella, un gegantó que representa un corista dels que surten a la Barceloneta el dia de la segona Pasqua, en la festa dels Cors Muts.

Els Gegants de la Barceloneta es poden veure exposats permanentment a la Casa dels Entremesos.