Gegants de les Corts

Les Corts

Fitxa tècnica

Descripció

Jaume II

Figura original: 1987 (Domènec Umbert)

Rèplica: 1995 (Manel Casserras i Boix)

 • Alçada

  3.85
  m.
 • Pes

  48.00
  kg.

Descripció

Elisenda de Montcada

Figura original: 1988 (Domènec Umbert)

Rèplica: 2010 (Jordi Grau)

 • Alçada

  3.85
  m.
 • Pes

  40.00
  kg.

Les figures dels Gegants de les Corts són d’estètica clàssica i representen el rei Jaume II i la seva esposa, Elisenda de Montcada, personatges vinculats a la vila de les Corts pel monestir de Pedralbes. Per aquest motiu també són anomenats Gegants de Pedres Albes.

Els gegants van néixer com a part del projecte «Una cercavila ben pròpia de les Corts», del Col·lectiu Anglesola, que pretenia crear unes figures que s’identifiquessin amb el barri. El 1987 aquesta proposta va guanyar el concurs «Faci d’alcalde», que convocava l’Ajuntament de Barcelona per finançar iniciatives ciutadanes.

Aquell mateix any es va construir el gegant Jaume II, encarregat al mestre imatger barceloní Domènec Umbert i, a l’octubre, es presentà a la festa major de les Corts. L’any següent s’enllestí Elisenda de Montcada, que es va estrenar a les festes de la Mercè.

Els gegants van ser una novetat en el panorama festiu de les Corts i d’aleshores ençà han representat el barri per tot el país i fins i tot a l’estranger, en viatges al Japó, a Polònia o a Síria. Ho han fet sempre acompanyats per l’Associació de Geganters de les Corts, els actuals responsables de les figures.

Ja el 1995, s'estrenà la rèplica d'en Jaume II (obra de Manel Casserras i Boix) i no seria fins el 2010 que arribà la de l'Elisenda de Montcada (a càrrec de Jordi Grau). Les noves figures són molt més lleugeres. Els vestits nous es van presentar l'any 2010 i els van elaborar les mateixes dones que havien fet els dels gegants vells.

Avui els Gegants de les Corts només participen en actes esporàdics, però no falten mai a la trobada i la cercavila de les festes del Roser de les Corts, el seu barri, on actuen d'amfitrions. També se solen deixar veure a les Festes de la Mercè.

Material multimèdia relacionat

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.