Gegants de Sant Antoni

Sant Antoni

Fitxa tècnica

Descripció

Tonet

Construït el 1989 per
Àlex Massalles, Rita Culla i Joan Carles Montagut

 • Alçada

  3.90
  m.
 • Pes

  85.00
  kg.

Descripció

Rita

Construïda el 1990 per
Àlex Massalles, Rita Culla i Joan Carles Montagut

 • Alçada

  3.85
  m.
 • Pes

  75.00
  kg.

En Tonet i la Rita, més coneguts per Gegants de Sant Antoni, tenen una fesomia amb trets infantils, tot i representar personatges adults. Aquesta característica els fa singulars i respon a una evolució de la concepció figurativa dels gegants.

En Tonet representa un traginer de la darreria del segle XIX que va vestit amb gorra i bata fluixa i porta un fanal a la mà. La Rita és una venedora del Mercat de Sant Antoni, edifici emblemàtic del barri, que porta als braços el famós porquet del sant.

La iniciativa de construir la parella gegant fou del Casal de Joves Calassanç, vinculat a l’Escola Pia, que volia unes figures per a participar en la festa de Sant Antoni Abat, que és quan se celebra la diada dels Tres Tombs de Barcelona.

Àlex Massalles, Rita Culla i Joan Carles Montagut foren els encarregats de construir les figures i enllestiren primer en Tonet, que s’estrenà per la festa major del barri, el gener del 1989. Un any més tard es presentà la geganta Rita a la mateixa festa. I des d’aleshores la parella no ha deixat d’assistir a aquesta cita, sempre portada per la Colla de Geganters del barri de Sant Antoni.

En Tonet i la Rita tenen ball propi des del 1995, fruit d’un encàrrec de la seva colla gegantera. És una melodia composta per David Puertas, que pot ser interpretada per grallers o ministrers. La coreografia és d’Eduard Cerlós i Albert Ollé.

Material multimèdia relacionat