Gegants de Santa Maria del Mar

Fitxa tècnica

Descripció

Rei Salomó

Primera referència: 1880

Figura actual: 2002 (Toni Mujal)

Descripció

Reina de Saba

Primera referència: 1880

Figura actual: 2002 (Toni Mujal)

El rei Salomó i la reina de Saba són els gegants de la basílica de Santa Maria del Mar, que representen una parella reial jueva. Són unes figures que vénen d’antic, però les que tenim avui es basen en la informació del llibre Gegants, nans i altres entremesos de Joan Amades. Eren unes figures del 1880, obra de l’escenògraf Francesc Solé i Rovirosa. Sortiren en poques ocasions a causa del pes i de les grans dimensions, que els feien de molt mal portar. Al principi del segle XX hom els va perdre la pista.

L’any 2002 la Colla Gegantera del Casc Antic va decidir de recuperar-los i en va encarregar la construcció a l’imatger cardoní Toni Mujal, que els enllestí aquell mateix any. Tot i basar-se en els gegants del segle XIX, els nous es complementen amb algun detall més, com ara el ventall de la reina de Saba, fet a mà amb plomes de paó i d’estruç i amb pedreria que forma l’escut de la basílica.

Els Gegants de Santa Maria del Mar són membres del Seguici Popular de Barcelona i com a tals, participen en molts actes emblemàtics de la ciutat. Un any després de recuperar-los, la colla va decidir d'instituir-los un acte especial, la ballada dels gegants històrics dins la basílica. Consisteix en una passejada nocturna al voltant del temple i una mostra de balls dels gegants de la ciutat considerats històrics davant l’altar. La mostra comença amb l’entrada de les parelles pel passadís central.

Com a membres del Seguici participen cada any a les festes de Santa Eulàlia i de la Mercè, a la processó de Corpus i a algunes festes majors del nucli antic barceloní, especialment la del seu barri: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, que se celebra per Sant Pere, al juny.

Quan no surten, els Gegants de Santa Maria del Mar es poden visitar a la Casa dels Entremesos, on són exposats permanentment amb una bona part de la imatgeria festiva de la Ciutat Vella.

Material multimèdia relacionat

ImagenImagen

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.