Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus

Fitxa tècnica

Descripció

Hereu

Construït el 1919

Històric de restauracions

Restauracions

Restaurat el 1987 per Domènec Umbert

Descripció

Borda

Construïda el 1919

Històric de restauracions

Restauracions

Restaurada el 1987 per Domènec Umbert

L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, són unes figures que pertanyen a la Diputació de Barcelona, encara que els té cedits al Districte de la Ciutat Vella i els gestiona la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de la Ciutat Vella.

La nova parella neix per rellevar els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, que després de molts d’anys de sortides es trobaven en mal estat de conservació i van ser guardats. Les figures noves van néixer entre el 1916 i el 1918 i foren dissenyades per Emili Ferrer i Espel, tot i que la confecció va anar a càrrec d'algun altre artesà. Des del primer moment es feren participants assídues a la cavalcada de les festes de la Mercè i a les processons de Corpus de la Casa de la Caritat i d'altres parròquies de la ciutat. Fins i tot van substituir els Gegants de la Ciutat en alguna Processó de Corpus quan aquests estaven en mal estat.

L’Hereu i la Borda foren desats amb els gegants vells el 1964, i l’any 1987 la Diputació de Barcelona va decidir de restaurar-los, tasca que s’encarregà al mestre imatger Domènec Umbert. Des d’aleshores els gegants no han faltat mai a la processó de Corpus, ni tampoc a les cercaviles i trobades geganteres de les festes de la Mercè i de Santa Eulàlia. Entre l'any 2018 i el 2019 han celebrat el seu centenari.

Quan no surten, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o del Corpus es poden visitar a la Casa dels Entremesos, on són exposats permanentment.

Material multimèdia relacionat

ImagenImagen

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.