Gegants nous de Sants

Fitxa tècnica

Descripció

Xava

Construït el 1986 pel
Gremi d’Artistes de Sants

 • Alçada

  3.15
  m.
 • Pes

  45.00
  kg.

Descripció

Xinxa

Construïda el 1986 pel
Gremi d’Artistes de Sants

 • Alçada

  3.05
  m.
 • Pes

  40.00
  kg.

En Xava i la Xinxa, també coneguts com els Gegants nous de Sants, representen dos obrers treballadors de l’Espanya Industrial, una antiga fàbrica tèxtil que s’instal·là al barri a mitjan segle XIX i que ocupava el lloc del parc que avui porta aquest nom.

Els noms triats per als gegants també els relacionen amb el seu origen: Xava fa referència a la gran quantitat d’immigrants del sud de la Península que van venir a treballar a les fàbriques de Sants, que parlaven català amb accent de la seva terra; Xinxa, en canvi, recorda que les treballadores sortien del carrer molt brutes i amb pudor de les màquines que feien servir.

La història dels gegants nous comença el 1986, un any després de la recuperació dels vells, quan els geganters i entitats del barri decideixen que, al costat de la parella tradicional, calen unes figures més actuals i representatives de Sants.

En Xava i la Xinxa són obra del Gremi d’Artistes de Sants, que els va enllestir el 1986 mateix i de seguida es pogueren presentar al parc de l’Espanya Industrial. Tanmateix, l'any següent va caldre refer les figures de cap a cap, feina que s’encarregà al mestre imatger Domènec Umbert.

Els Gegants nous de Sants tenen una funció important en el calendari festiu del barri: participen en l’acte de lectura del pregó de la festa major, a l’agost, i són amfitrions d’una gran trobada gegantera a l’abril, amb les altres figures de la zona. I quan no surten són exposats permanentment al centre cívic Cotxeres de Sants.