Els Tres Tombs 2021, anul·lats per la Covid-19

La Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar ha decidit no organitzar la tradicional passejada per la situació generada per la pandèmia de la Covid-19. Tot i això, us recordem perquè aquesta festivitat és tan representativa a Sant Andreu de Palomar.

L’activitat principal dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar és una passada de bèsties cavalcades o tirant carruatges que fan un circuit per les places i carrers més cèntrics del barri. A mitjan camí, a la plaça d’Orfila, davant l’església, es beneeixen els animals. És una festa amb format de processó, amb un punt de sortida i un d’arribada, i s’hi han mantingut els tres tombs als carrers més cèntrics.

La cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu se celebra el dissabte més acostat a la festivitat de Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener.

Motiu

La festa es fa amb motiu de la diada de sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals útils per a les feines del camp. També és el patró dels gremis de traginers; per això, en honor seu, es fan a tot el país els tradicionals Tres Tombs, en què el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades.

Segons la llegenda del sant, es va morir un 17 de gener, i per això ha quedat aquesta data per a retre-li homenatge.

Orígens

Els Tres Tombs és una celebració en honor de sant Antoni molt arrelada a Barcelona, amb més d’un segle i mig de tradició. En el cas concret de Sant Andreu, la passada i la benedicció dels animals es fa des de temps immemorial, car és un indret amb un passat agrícola molt remarcable.

En la primera època dels Tres Tombs, la sortida de cavalls i ases no feia estrany, perquè eren animals presents en la vida quotidiana de la ciutat. Ara ja fa decennis que han desaparegut, però la celebració es manté com a homenatge a aquestes bèsties que durant tants segles han estat el motor econòmic i social de Barcelona.