Coneixem la Porca de Sant Antoni

La Porca de Sant Antoni ja té més d’un quart de segle de vida i, per celebrar-ho, t’expliquem diferents curiositats sobre una de les bèsties més trencadores i populars de la ciutat:

  • La Porca de Sant Antoni és una figura de la colla de diables del barri. És una bèstia lligada a sant Antoni, patró dels animals, que se sol representar en les imatges acompanyat d’un porquet.
  • La peça és de fibra de vidre, amb una estructura que l’aguanta i rodes per a poder-se moure. A causa del pes i la mida, l’han de dur dos portadors.
  • La iniciativa de construir la Porca sorgí dels Diables de Sant Antoni, que volien una bèstia foguera que els acompanyés en els correfocs i en més espectacles pirotècnics. Xavier Erre i Xavier Saló en foren els artistes constructors, i l’enllestiren el 1995. Des d’aleshores ha acompanyat la colla a totes les eixides.
  • La Porca és una peça que té un doble vessant: tant la podem trobar en correfocs, traient guspires, com en cercaviles diürnes, animant el públic amb confeti i mullant-lo amb l’aigua que treu pel nas.
  • És protagonista de l’espectacle de foc que s’organitza cada any durant la festa major del barri, per la festivitat de Sant Antoni Abat, i també es deixa veure en més actes i celebracions d’arreu de la ciutat, acompanyada dels diables i dels ritmes dels percussionistes de Toca’l 2.
  • El dissabte 18 de gener de 2020 es presentà la descendència de la Porca: l’Espurna, que és portada per la colla infantil de diables Trapelles del barri de Sant Antoni.