Com se celebra Santa Rita, la patrona dels impossibles?

El dilluns 22 de maig és la diada de Santa Rita i al convent de Sant Agustí del barri del Raval s’hi fa una festa ben especial: durant tot el dia, centenars de feligresos veneren les restes de la santa i li porten roses vermelles, perquè santa Rita és la patrona dels venedors ambulants de flors i de les coses impossibles. Aquesta ocasió és aprofitada pels creients, principalment dones, que deixen una rosa beneïda als peus de la relíquia i demanen algun desig a la santa.

Fora del convent, hi proliferen les paradetes on es venen roses, estampes i llantions. Tradicionalment hi acudeix tanta gent que el capellà de la parròquia beneeix roses cada mitja hora. Amb la flor beneïda, els fidels fan cua per dipositar-la al costat de les relíquies, que són en una urna al lateral de l’altar. A més, la tradició diu que qui es guarda un pètal beneit de la flor tindrà sort i diners la resta de l’any.

El culte a santa Rita de Càssia va ser introduït a Barcelona pels frares agustins, que en van portar les relíquies. La llegenda diu que Rita era una dona del segle XIV que havia estat maltractada pel seu marit. Quan va voler entrar en un convent va ser rebutjada perquè era casada, però,per demostrar la seva bondat, va fer florir un roser al bell mig de l’hivern. De llavors ençà, la rosa ha esdevingut el principal atribut de la santa, una flor que el cristianisme també associa a la Mare de Déu.

La diada també se celebra a la Casa Vicens, on antigament hi havia hagut la capella de Santa Rita.