Els gegantons Torradet i Gresca seran els pregoners de la Festa Major de Gràcia 2024

L’elecció és un homenatge al 25è aniversari de les figures, que representen el dia i la nit de la celebració.

El Torradet i la Gresca, els gegantons de la Fundació Festa Major de Gràcia portats per la colla Geganters de Gràcia, seran els encarregats de pronunciar el pregó d’inici de la Festa Major de Gràcia 2024.

Aquesta elecció és un homenatge al 25è aniversari de les figures, nascudes el 1999 com a encàrrec de l’aleshores Federació de la Festa Major. El pregó, que tindrà lloc com cada any la tarda del 14 d’agost, l’escriuran conjuntament la colla de Geganters i la Fundació Festa Major i repassarà la història dels gegantons i de la festa.

L’origen del Torradet i la Gresca data del 1998, quan la Federació va obrir un concurs per dissenyar i elaborar uns gegantons que poguessin desfilar per sota dels guarnits i que tinguessin forma de sol i de lluna, per simbolitzar les activitats diürnes i nocturnes de la festa.

El disseny escollit va ser el de la il·lustradora i membre de la colla de Geganters Mercè Galí, que es va inspirar en els gegants del Carnaval de Solsona. L’encarregada de la creació de les figures va ser la dissenyadora i constructora dels Gegants de Gràcia Àngels Jutglar. Aquests gegantons són característics pels braços i mans de grans dimensions, que s’aixequen quan dansen i permeten picar de mans als espectadors dels cercaviles.

Els noms de Torradet i Gresca, al seu torn, van ser escollits per votació popular entre els infants de les escoles de Gràcia i es van presentar en públic per primera vegada a l’ofrena de Sant Roc, el 16 d’agost del 1999.

El 2017, els gegantons van experimentar una renovació completa, a càrrec de l’artista vilafranquina Dolors Sans, amb una restauració de la cara, nous braços, nous vestits i nous cavallets. El Torradet avui vesteix una camisa taronja, una faldilla de ratlles i una corbata llarga i exagerada estampada de sols, tot seguint el disseny original de Mercè Galí. La Gresca, per la seva banda, porta un vestit blanc amb una sanefa estampada a mà amb estrelles, llunes i núvols, elaborada per membres de la colla de Geganters. També duu unes arracades d’estrelles i un collaret amb una gran lluna.

La colla de Geganters de Gràcia va néixer a la dècada dels 90 i és l’encarregada de donar vida a una vintena de figures festives, a més del Torradet i la Gresca, com ara els gegants Pau i Llibertat, els gegantons Pepitu Campanar, Torres i Pepitet, i els capgrossos Agustinet, Dimoni, Fada Violeta, Bruixa, Lluïset, Músic, Vellet, Velleta, Dimoniet, Drac Nus i Quimet el Follet.