La basílica del Pi escenifica el retaule de Sant Josep Oriol

El primer dissabte de la Festa Major del Pi s’escenifica el Retaule de Sant Josep Oriol, una obra teatral que explica la vida i l’obra del sant patró de la festa. El vincle entre la parròquia del Pi i sant Josep Oriol és molt estret perquè en va ser prelat i és enterrat a l’interior de l’església. L’obra de teatre consisteix en una processó, amb la Mulassa de Barcelona, seguida de la representació del retaule dins la basílica. Enguany es farà el dissabte 18 de març. La processó s’iniciarà a les 19 h a la plaça del Pi i el Retaule serà a les 20 h a dins de la basílica.

Els actes comencen amb l’entrada a cavall d’un missatger que anuncia que a Roma acaben de beatificar el doctor Josep Oriol. Per celebrar-ho, arrenca una processó a l’estil de la que es va fer a l’època, el 1806, que recorre els carrers del barri. Totes les cròniques expliquen que les celebracions d’aquell any van ser molt fastuoses i anomenen totes les peces del bestiari de gegants que hi van participar. Per rememorar l’espectacularitat de l’acte, tots els participants van vestits d’època i hi pren part la Mulassa de Barcelona.

A les 20 h començarà el retaule dins la basílica del Pi, que dura més d’una hora i s’estructura al voltant de quadres. S’hi explica la història de sant Josep Oriol, des del bateig fins a la mort, en tres parts ben diferenciades. En la primera, un baladrer s’encarrega d’explicar la infantesa del sant, i en la segona un actor que representa el baró de Maldà narra els fets de la seva vida i miracles. En la part final, un grup d’escolans canten l’agonia i la mort del sant. A més, el retaule es representa amb acompanyament musical d’instruments antics.

Consulteu aquí tot el programa de les Festes de Sant Josep Oriol.