La Bordeta celebra Sant Medir 2024!

Els romeus i romeves de les colles de Sant Medir de tot Barcelona recorren el diumenge 10 els carrers de la Bordeta llançant-hi caramels i llaminadures per a tothom des dels seus carruatges o camions.

La tradició de Sant Medir va néixer als anys 30 del segle XIX, quan el forner gracienc Josep Vidal i Granés va fer els primers romiatges el dia 3 de març fins a l’ermita situada a Collserola, per agrair al sant que li hagués concedit allò que li havia demanat. Any rere any s’hi van anar sumant més colles, que al llarg del segle XX van arribar a ser-ne 47, no només a Gràcia sinó també a Sant Gervasi, Sarrià, Sants, la Salut, el Poble-sec… i com no, a la Bordeta, on l’església del barri també està dedicada a Sant Medir. La romeria és una festa en què les colles llancen caramels i llaminadures per a tothom i, antigament, de les cases i botigues sortien també galetes i begudes per als romeus i romeves. Actualment alguns comerços també guarneixen els aparadors amb motius de Sant Medir, perquè la Federació de Colles en convoca un concurs.

El 3 de març, les colles de Sant Medir fan el romiatge fins a l’ermita i, en tornant, desfilen pels carrers de Gràcia i de Sant Gervasi llançant caramels. Aquestes mateixes colles, amb els seus cavalls, carruatges o camions, repeteixen la cercavila el matí del diumenge següent pels carrers de la Bordeta, precedides de la secció de la Guàrdia Urbana a cavall i de la banda del Triangle de Sants. La Colla de la Parròquia de Sant Medir organitza aquesta cercavila, que aquest diumenge arrenca a les 10.45 h davant de l’església.

Quan acabi la cercavila (12.30 h aproximadament), les colles entraran a l’església de Sant Medir amb les seves banderes per celebrar-hi una missa, amb l’actuació de la Coral de Sant Medir i tot seguit fer-hi la imposició de les llaçades beneïdes que són testimoni de totes les festes de Sant Medir ja viscudes.