La Comparsa 'Visca Picasso!' reapareix per la Mercè 2023

La recuperada comparsa ‘Visca Picasso!’ també participarà en alguns dels actes de Cultura Popular de la Mercè. Està formada per uns capgrossos i gegantons cubistes dissenyats per  l’artista, dibuixant i escenògraf Joan J. Guillén. La comparsa va néixer als anys vuitanta,  i ara es recupera mantenint l’estètica original, amb una nova versió de les coreografies, per iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona amb motiu de la commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso i els 60 anys de la creació del Museu.

Aquesta Mercè, la podeu trobar a la Cavalcada, que enguany amb motiu de l’any Picasso s’anomenarà ‘La Cavalcada de les Arts’, i reunirà un conjunt de gegants i figures relacionades amb l’art, com la comparsa. A més, la podeu trobar realitzant actuacions en diferents barris de Barcelona:

Dissabte 23 a La Marina del Prat Vermell (plaça del Moviment Obrer): a les 11.30, 12.30, 17 i 18 h.
Diumenge 24 a Sarrià (plaça de Sarrià): a les 11.30 i 12.30 h.
Dilluns 25 a Trinitat Vella (Metro Trinitat Vella, sortida del Parc): a les 11.30, 12.30, 17 i 18 h.

La figura central de la comparsa ‘Visca Picasso!’ és l’artista mateix, representat sota la tipologia d’un capgròs, una de les figures principals de les comparses de carrer. A més a més, hi ha dues altres figures molt característiques dels nostres entremesos populars: el gegant i la geganta, que en la comparsa Visca Picasso! adopten les formes i significats d’un Arlequí de l’època blava del pintor, i d’una Menina de la sèrie que el pintor va donar a la nostra ciutat. També hi ha les figures dels cavallins i les mulasses, vibries i altres animals màgics, que en la comparsa Visca Picasso! són encarnades per sengles figures que representen el Cavall i el Toro del quadre de Guernica. A més a més, tres figures de la comparsa incorporen sengles instruments musicals i formen de manera conjunta la banda musical del grup. Aquestes són els Tres músics cubistes, Faune i Dona de Boisgeloup, inspirats en diferents èpoques i estils de la trajectòria del pintor.