Totes les ballades de sardanes de la Mercè 2023

Les sardanes són un dels actes més antics i que s’han fet de manera gairebé interrompuda durant les festes de la Mercè. Ja eren presents a la famosa Mercè del 1902, aquella gran mostra de cultura popular que va aplegar expressions tradicionals de tot el país. En aquell moment, quan les sardanes eren un moviment nascut a les comarques gironines que tot just començava a despuntar, ja van constar en el programa. I quan es va tornar a fer la Mercè després de la interrupció de la guerra, a la dècada dels anys cinquanta, les sardanes van ser un dels primers actes populars que es van autoritzar.

El programa de la Mercè d’avui continua farcit d’actes sardanistes entre concursos, audicions i ballades populars. Enguany n’hi ha cinc ballades, el concurs i un concert, repartides del 22 al 25 de setembre. De fet, la Festa Major arrencarà amb sardanes, amb la cobla oficial de la ciutat, la Sant Jordi. Es faran el divendres 22 a les 19 h a l’avinguda de la Catedral, just al mateix moment que arrenca el Seguici Inaugural, previ al Toc d’Inici.

Dissabte 23, el dia de la vigília, hi haurà més sardanes. En aquesta ocasió es faran a la plaça de Sant Jaume a les 19 h, aniran a càrrec de la cobla La Principal del Llobregat i es faran abans de la Xambanga i la Nit de la Vigília. 

Diumenge 24, el dia de la Mercè  serà una jornada plena de sardanes, que començarà a les 11 h a l’avinguda de la Catedral amb el LXXIII Concurs de Colles Sardanistes. Aquesta activitat, que fa 73 anys que munta la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona, és una competició en què participen agrupacions de tot el país per aconseguir l’estatueta de bronze de l’Àliga de la Ciutat o dels Gegants de la Ciutat. Una vegada acabat el concurs, a les 13 h, es farà una ballada oberta a tothom, amb la música de la cobla La Principal del Llobregat.

Per la tarda del diumenge 24, la plaça de la Mercè acollirà a les 18 h una ballada amb l’acompanyament de la cobla Els Lluïsos de Taradell. Tot seguit, a les 21 h, dins de la Basílica de la Mercè es farà un concert a càrrec de la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

I el dilluns 25, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, una veterana en el món sardanista barceloní, organitza una ballada popular a la plaça de Sant Jaume a les 17 h a càrrec de la cobla Marinada.