Les diades castelleres de la Mercè 2023

Una de les cites més destacades de tot el calendari casteller és per la Mercè. Enguany la festa major de la ciutat ens porta dues grans cites seguides: El dissabte 23, hi haurà la diada castellera històrica de colles convidades amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Joves Xiquets de Valls. I el diumenge 24 de setembre, diada de la Mercè, la diada de les colles locals amb les vuit agrupacions de Barcelona.

La tradició diu que el dia de la Mercè les colles castelleres de la ciutat es reuneixen per actuar plegades a la plaça de Sant Jaume. Aquesta plaça castellera amb una tradició de gairebé un segle ha vist néixer i créixer totes les agrupacions castelleres de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la Vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, els del Poble-sec, la Colla Jove de Barcelona, els Castellers de Sarrià i els de l’Esquerra de l’Eixample. En total són les vuit colles locals i estan en constant evolució: sempre més amunt i sempre més grans.

Els Castellers de Barcelona són la colla degana de la ciutat i des de fa molts anys fan d’amfitrions a la diada castellera de les colles convidades. Es farà dissabe 23 a les 12 h a la plaça de Sant Jaume, i hi tornaran a participar els Minyons de Terrassa i la Joves Xiquets de Valls. Són tres colles d’altíssim nivell que de segur que ens oferiran una diada ben intensa plena de castells de gamma extra. Com a prèvia, hi haurà una cercavila castellera que sortirà a les 11.30 h del Palau de la Virreina i que portarà a les tres colles participants a la plaça de Sant Jaume.

Diumenge 24 a les 13 h, no us pot passar per alt la diada castellera que ens toca de més a prop i la que té el públic més fidel: la diada de colles locals. Els Castellers de Barcelona, amb camisa vermella; els Esquerdats, lila; la de Sarrià, grana, igual que la Colla Jove de Barcelona, que porta el seu nom brodat a l’esquena. Els castellers del Poble-Sec tenen com a color identificatiu el blau cel, mentre que la camisa dels Castellers de la Sagrada Família és verda, amb un escut d’un enxaneta sobre la Sagrada Família. La dels Castellers de Sants, grisa, homenatja la gent de les antigues fàbriques tèxtils del districte, i la dels Vila de Gràcia és blau marí.