Les alcaldesses de Barcelona i Glasgow demanen accions per disminuir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle

25/10/2021 - 18:56 h

Ada colau i Sussan Aitken demanen als Estats accions en la cadena del sistema alimentari per combatre el canvi climàtic

Aprofitant que el 2021 Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, Barcelona, Glasgow, Milà i altres ciutats de tot el món s’han reunit aquests dies en el VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà per enfortir el seu compromís d’acció climàtica des de les polítiques alimentàries a través de The Barcelona Challenge for Good Food and Climate (thebcnchallenge.org).

Ambdues alcaldesses reflexionen sobre quines accions locals es poden dur a terme per combatre el canvi climàtic. Reclamen als Estats més recursos i responsabilitat per prendre decisions. Recorden que a principis del mes que vé tindrà lloc a Glasgow la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2021 (COP26), un moment decisiu que segons les dues alcaldesses els Estats han d’aprofitar per passar de les paraules als fets, com reclama la ciutadania. Així consta a la Declaració de Glasgow, amb el suport de més de 60 ciutats de tot el món i de nombroses entitats de la societat civil.

Cal tenir en compte que les grans ciutats globals pateixen especialment els efectes de l’escalfament global, però que aquest no afecta tots els barris de manera regular. Per això és imprescindible que les polítiques mediambientals detectin les possibles desigualtats i se centrin a mitigar els efectes del canvi climàtic de manera equitativa.

Un exemple europeu sobre la planificació i implementació de polítiques climàtiques urbanes és el Pla Clima de Barcelona, un projecte que ha rebut el premi a la millor iniciativa de les grans ciutats europees atorgat pel Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia. Els objectius principals d’aquest pla són reduir les emissions de gasos contaminants en un 45% d’aquí a l’any 2020 i ser una ciutat neutra en carboni el 2050.