Les fonts de la ciutat s’il•luminen de verd en el 5è aniversari dels Acord de París

12/12/2020 - 20:12 h

Barcelona s’uneix a ciutats de tot el món que han il•luminat de verd els espais i edificis més emblemàtics per reafirmar el seu compromís amb les mesures recollides a l’Acord de París, cinc anys després de la seva aprovació.

Aquest aniversari coincideix amb la celebració de la Cimera d’Ambició Climàtica 2020, coorganitzada per la presidència de la COP26 del Regne Unit, l’ONU i França en col·laboració amb Xile i Itàlia. Precisament, la COP26, que s’havia de celebrar a principis del passat mes de novembre, s’ha posposat fins l’any vinent per la situació sanitària actual.

Altres ciutats de tot el món com Atenes, Boston, Lisboa, Montreal, Rio de Janeiro, Seul, Singapur o París entre altres també s’han il·luminat per mostrar el seu compromís amb aquests acords.

Barcelona va per bon camí

L’objectiu de Barcelona és reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) un 50% respecte el 1992. I, tal i com confirma l’organització internacional C40 Cities, va per bon camí. Aquesta xarxa de ciutats ha analitzat els plans d’acció climàtica de 54 ciutats, inclòs el de Barcelona, i confirma que la ciutat  no emetrà GEH que puguin suposar un augment de l’1.5 ° C de les temperatures mundials, tal i com marquen els objectius de París, i el nivell que els científics han considerat mínim per evitar les pitjors conseqüències de la crisi climàtica mundial.

Els Acords de París van sorgir de la Cimera de les Nacions Unides pel Clima (COP21) l’any 2015 on, per primera vegada, es reconeix que les ciutats i els governs locals són actors essencials per al compliment dels objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Barcelona va assistir a la trobada i l’alcaldessa va presentar el “Compromís de Barcelona pel Clima” el primer document on la ciutat es marcava l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i d’incrementar d’1m2 de verd urbà per cada ciutadà. Aquesta proposta va comptar amb la participació de les més 800 entitats ciutadanes vinculades a la xarxa Barcelona + Sostenible i ha estat el precedent per elaborar les estratègies actuals de lluita contra l’emergència climàtica com son la Declaració d’Emergència Climàtica i el Pla Clima.