L'hora de compartir l'energia renovable

09/06/2023 - 10:28 h

XEAB. La Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2023 es fixa en els models de consum compartit d'energia del 20 al 22 de juny

La Setmana Europea de l’Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països. Durant el període de la campanya, s’organitzen esdeveniments i activitats per tota Europa, incloent conferències, tallers, visites a instal·lacions, concursos i altres iniciatives. Barcelona s’hi suma, un any més, amb una programa d’esdeveniments i activitats pròpies.

PROGRAMA 2023

Divendres 16 de juny

Energia de proximitat, de 10 a 11.30 h

Itinerari històric per la Barceloneta centrat en l’abastiment d’energia a la ciutat. Coneixerem els detalls de la generació d’energia al barri de la Barceloneta, tot visitant els vestigis de l’antiga subcentral elèctrica, La Maquinista Terrestre i Marítima, i el gasòmetre de la Catalana de Gas del Parc de la Barceloneta.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de la Casa de la Barceloneta 1761 i el Mapa Barcelona + Sostenible.

Dissabte 17 de juny

Portes obertes a La Fàbrica del Sol, de 10 a 11.30 h

Visita a l’edifici de referència de la transició energètica. Descobrirem quines són les solucions ambientals incorporades a La Fàbrica del Sol, un edifici que ha estat testimoni de la transició cap a la sobirania energètica: del pas de les energies fòssils a les renovables. Incorpora diferents solucions sostenibles per millorar l’eficiència energètica com són la generació d’energies renovables, l’estalvi d’aigua, la conservació de la biodiversitat i una mobilitat més sostenible, entre d’altres.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona.

Vermut amb energia! , de 12 a 13.30 h

Espai de trobada per parlar d’autoconsum compartit i conèixer testimonis.  L’autoconsum compartit és una de les noves formes de producció i consum que més creixen a la ciutat. Descobrirem com funciona i en què es diferencia de les comunitats energètiques. Ho farem acompanyats de ponents especialistes de l’Agència de l’Energia de Barcelona, que ens presentaran la campanya “Moment Solar Barcelona” i amb el testimoni de veïns i veïnes de la ciutat que ja s’han sumat a aquesta oportunitat d’aprofitar els terrats de la ciutat per generar energia així com el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de  l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona i el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona.

Dilluns 19 de juny 

Portes obertes a l’Espai Germanetes, de 16.30 a 18 h

Visita a l’edifici d’habitatge públic de l’IMHAB al carrer Comte Borrell. L’edifici és una promoció de l’any 2020 de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació que consta de 35 habitatges públics distribuïts en 6 plantes. En la seva construcció es van tenir en compte criteris de sostenibilitat. Així doncs, totes les llars han obtingut la qualificació energètica A, la màxima pel que fa a eficiència energètica. A més, l’aigua calenta i la calefacció funcionen amb aerotèrmia, una tecnologia innovadora que proporciona una font d’energia renovable i requereix poc manteniment.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de l’IMHAB, Ecoserveis i l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona

Dimarts 20 de juny

TO: Llar sostenible, de 17 a 18 h

Visita a una llar 100% eficient. Descobrirem de forma totalment pràctica els recursos que tenim a l’abast i com gestionar-los per no perdre energia pel camí i a través d’aquesta casa innovadora. A més a més, aprendrem com aplicar els seus mecanismes a la nostra llar i aconseguir que també sigui eficient.

Organitzat per l’Aula Ambiental de Sant Andreu (membre de la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona). 

Dimecres 21 de juny

Portes obertes a la pèrgola del Fòrum, d’11 a 12.30 h

Visita a les instal·lacions fotovoltaiques del Parc del Fòrum. Construïda al 2004, la pèrgola fotovoltaica del Fòrum, és una de les centrals solars més importants de l’Estat. Està coberta per prop de 3000 panells solars i és capaç de generar una potència de 550.000 kWh. Passejarem al voltant d’aquesta icona de la transició energètica i entrarem a les sales tècniques per entendre’n millor el funcionament. Inscriu-t’hi.

Organitzat per l’Aula Ambiental les Corts-Can Déu (membre de la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona).

Consum d’energia en temps de crisi ecosocial, de 18 a 19h

Una xerrada que ens proposa una panoràmica general sobre què suposa parlar d’energia actualment, davant del que anomenem crisi ecosocial. Coneixerem les problemàtiques associades al mercat energètic actual així com al model de desenvolupament econòmic i, davant d’aquest panorama, dibuixarem quines són les propostes actuals per anar cap a un canvi de model energètic, posant especial èmfasi en la gestió local, autoorganitzada i descentralitzada i aportant recursos pràctics per aplicar canvis en el consum energètic i engegar iniciatives d’apoderament popular. Inscriu-t’hi.

Organitzat per l’Aula Ambiental les Corts-Can Deu, membre de la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona.  A càrrec de: Onditz Portabella, de Tàndem social i E-plural i Mireia Bosch, d’Opcions.

Dijous 22 de juny

Portes obertes a la pèrgola de la Ronda de Dalt, d’11 a 12.30 h

Visita a la pèrgola de la cobertura de la Ronda de Dalt, a la Vall d’Hebron, per conèixer la conceptualització d’aquest element de la mà de Batlle i Roig Arquitectura i el concepte de Servei d’Autoconsum Municipal compartit amb la ciutadania de la mà de l’Agència de l’Energia de Barcelona. ANUL·LADA

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de  l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona i Batlle i Roig Arquitectura.

Portes obertes al Convent de Sant Agustí, de 16.30 a 18 h

Visita a la coberta fotovoltaica. El Centre Cívic Convent de Sant Agustí és el primer edifici municipal on es va construir una placa d’energia solar per a l’autoconsum amb finançament col·lectiu ciutadà. Es tracta del sistema crowdlending (finançament socialitzat amb retorn dels diners) plantejat a la campanya municipal “Compartim el sol”. És un projecte pioner en l’impuls d’un rol actiu de veïns i veïnes en l’evolució cap a un nou model energètic més sostenible. ANUL·LADA

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de TERSA i l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona.

Portes obertes a l’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol, de 17.30 a 18.30 h

Visita a les instal·lacions de l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol, un servei públic on s’apodera la ciutadania perquè utilitzi les noves tecnologies de fabricació digital aplicades a projectes que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones en el terreny de l’autosuficiència energètica, la sostenibilitat i projectes vinculats a l’economia circular. Inscriu-t’hi.

Organitzat per l’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol , membre de la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. 

Divendres 23 de juny

Portes obertes al Cementiri de les Corts, d’11 a 12.30 h

Visita a les instal·lacions d’energia solar. El cementiri de Les Corts compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques que permet garantir el 90% de la cobertura energètica. A més, el cementiri compta també amb  plaques solars tèrmiques permeten cobrir gran part de la demanda d’aigua calenta sanitària dels edificis de la brigada i administració i s’han fet diverses actuacions a l’enllumenat i al sistema de climatització. Inscriu-t’hi.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de Cementiris de Barcelona.

Per a més informació, disposeu d’una selecció de bibliografia i documentació recomanada pel Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA), membre de la XEAB i d’un recull d’informació útil interactiu que estan disponibles en línia durant la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2023.