Un mar d’experiències!

..
02/03/2023 - 15:02 h - Emergència climàtica Maria Vilà Sancho

La primavera és època de canvis. Sabies que als mars i oceans també ho és? Durant l’hivern, els temporals amb fort onatge remouen les aigües marines superficials i les barregen amb les aigües més profundes, riques en nutrients. Però és a la primavera quan, per l’augment de la intensitat del llum del sol i de la durada del dia, aquests nutrients són aprofitats per les algues microscòpiques del plàncton, que es reprodueixen amb elevada freqüència i formen els anomenats “blooms” o floracions (què no et confongui la paraula, les algues no fan flors). Això permet la regeneració estacional de tota la xarxa alimentària marina, des del zooplàncton, que s’alimenta de les microalgues, fins als peixos que son menjats pels taurons i gavians, o el peix i marisc que arriben al nostre plat.

Al Centre de la Platja també ens regenerem cada any a la primavera, i us oferim experiències i activitats que tenen totes elles com a fil conductor el mar. Perquè quan parlem de mar i sostenibilitat, no només hem de pensar en la vida marina, sinó en totes aquelles interrelacions que ens uneixen als humans amb mars i oceans. I és clar, la Mediterrània té una influència molt gran en les poblacions que vivim a les seves costes, per la seva riquesa natural i de recursos i, a més a més, pel que fa la cultura, la història i la manera de viure.

Des de l’abril fins a l’octubre, el centre tornarà a obrir les seves portes i cada mes ens enfocarem especialment en un d’aquests aspectes que ens uneixen amb el mar, amb un programa variat i per a tots els públics. A l’abril, “Un mar en femení”, donarem veu a les dones de mar – pescadores, científiques, emprenedores…; al maig viurem “Un mar d’oportunitats”, per entendre el mar des del punt de vista de les persones migrants; al juny, celebrarem “Un mar viu”, per conèixer la seva riquesa natural; al juliol, abordarem “Un mar en canvi”, per comprendre l’abast del canvi climàtic; a l’agost, volem “Un mar net”, lliure de residus; al setembre, ens endinsarem en “Un mar que fa història”, per celebrar el llarg recorregut de la relació entre Barcelona i el mar; a l’octubre, “Un mar que fa ciutat” ens posarem en primera línia d’acció envers els canvis globals. T’hi esperem!

Consulta el programa aquí, l’anirem actualitzant! Si no te’l vols perdre, subscriu-te al butlletí del Centre de la Platja

Recorda que totes les activitats son gratuïtes, amb inscripció prèvia obligatòria a: centreplatja@bcn.cat

ON SOM? Als porxos de la platja del Somorrostro, davant de l’Hospital del Mar, sota el passeig Marítim. Obert al públic de l’abril a l’octubre, de dimarts a diumenge, de 10 h a 14 h. Fes-te amic del Centre de la Platja a les xarxes socials (Instagram: @centredelaplatja_bcn / Facebook: @amicscentredelaplatja)