Científics del patrimoni històric

8 agost, 2014 | El teu Ajuntament, Insòlit

Cada any, el Servei d’Arqueologia de Barcelona treballa en un centenar de projectes, la major part dels quals es troben a Ciutat Vella o a les antigues vil·les de l’entorn, avui integrades a la ciutat. En aquests indrets és on es concentren la majoria de restes soterrades pel pas dels anys, i per això s’hi té cura especial a l’hora de fer obres, que en molts casos fins i tot es planifiquen conjuntament amb el promotor per no destruir els possibles jaciments.

Per les sales del Servei d’Arqueologia de Barcelona passen totes les peces que es troben als jaciments arqueològics de la ciutat. Actualment situat en un edifici de la Zona Franca, aquest servei acumula 50 anys d’experiència i coneixement en la conservació del patrimoni municipal des que es va crear el 1960.

Dos dels projectes més importants que actualment centren els treballs són els de les Drassanes i de la Sagrera. A les Drassanes Reials, durant les obres del Museu Marítim, es van trobar restes de l’època romana, entre les quals destaca especialment una peça funerària on sembla que s’hauria enterrat una persona il·lustre de la ciutat.

Montserrat Pugés, responsable de restauració del Servei d’Arqueologia de Barcelona, ens explica com ha estat el procés de reconstrucció: “Ens ho van portar els arqueòlegs pensant que eren unes restes òssies, però ens hem adonat que el material és ivori, i que si anem unint la multitud de peces minúscules que tenim, es poden refer parts d’un llit fúnebre. Aquesta és una troballa inèdita a la ciutat de Barcelona.”

A cada racó de l’edifici es pot descobrir un fragment d’història. Creuant el passadís, a la sala del davant, una restauradora reconstrueix peça per peça el mosaic romà de l’antiga vil·la de la Sagrera, destapat durant les obres de l’alta velocitat, on gairebé ja han acabat les exploracions.

Les peces arriben a les dependències del Servei d’Arqueologia, o si són massa sensibles, es van a recollir directament del jaciment. Per mitjà de microscopis, polidores, i a vegades amb radiografies, els restauradors netegen i reconstrueixen les peces amb l’objectiu de preservar la informació històrica que puguin contenir.

Tots els avenços que cada any s’aconsegueixen al servei es publiquen en un anuari i ara també es podran conèixer a través del nou lloc web del Servei d’Arqueologia, que inclou actualitat, les intervencions en curs o les últimes novetats en conservació i restauració.