Dos-cents sant Jordis custodien Barcelona

11 juliol, 2014 | El teu Ajuntament, Insòlit

L’Ajuntament de Barcelona ha editat el llibre Sant Jordi a Barcelona, amb textos de Narcís Sayrach i fotografies de Consol Bancells, en què es mostren i es descriuen una seixantena d’imatges dedicades a sant Jordi, una de les figures més representades a Barcelona.

Segurament, el sant Jordi més institucional és el que custodia la façana de la Generalitat de Catalunya, que ha assistit a tots els moments clau de la història del país, el qual va ser esculpit per Andreu Aleu el 1871 amb marbre de Carrara. De fet, abans de ser patró de Catalunya, sant Jordi en va ser de la Generalitat. Per això hi ha el medalló del segle XV que presideix la porta de l’antic hort del carrer del Bisbe, obra de Pere Joan, encarregada pels consellers. Aquests van acabar pagant a l’autor el doble del preu pactat per la bellesa de la seva obra.

A l’Ajuntament, sant Jordi està representat en quatre escultures ubicades a quatre espais diferents: a l’escala d’honor, al Saló de Reina Regent, a la capella del Bon Consell i al Saló de Cent. I, a pocs metres de la plaça Sant Jaume, Josep Maria Subirachs va esculpir el 1975 la porta del Saló del Tinell amb la figura de sant Jordi al centre i un conjunt d’elements de la història de Catalunya que l’envolten.

El llibre Sant Jordi a Barcelona pretén mostrar algunes d’aquestes més de dues-centes imatges dedicades al sant i ubicades a Barcelona, tot explicant la seva història i donant a conèixer curiositats i anècdotes relacionades amb els artistes que l’han representat.