El barri de Sant Pere, el gran desconegut

22 agost, 2014 | Barcelonins, El teu Ajuntament, Insòlit

Els romans van dividir Barcelona en quarters, una divisió que va marcar la fesomia de la ciutat fins a l’enderroc de les muralles al segle XIX. Un d’aquests quarters era el de Sant Pere, una zona marcada pel caràcter pioner i innovador, amb un important passat artesà i industrial. Molts noms propis de la història, la cultura i la indústria de Barcelona tenen els orígens en els carrers d’aquest barri.

Explicar els orígens i la història del barri de Sant Pere, és el que pretén El quarter de Sant Pere. Història d’un barri amagat de Ciutat Vella, editat per Viena Edicions i l’Ajuntament de Barcelona. El llibre descobreix els orígens i la història, la cultura i la indústria d’aquest barri. Els seus carrers i monuments, molt presents a places, esglésies i edificis, són el testimoni de la importància que va tenir el barri tant a l’època medieval com durant l’eclosió industrial i, per descomptat, el seu paper fonamental durant el setge del 1714.

No es pot entendre la història de Barcelona i Catalunya sense tenir en compte el quarter de Sant Pere: el seu monestir, el Rec Comtal, els seus gremis —que entre altres coses es van encarregar de la defensa de les muralles— i la indústria tèxtil, així com la creativitat artística que es va desenvolupar en aquesta zona.

El llibre és el resultat de la feina de Josep M. Vilumara, Fàtima López, Antoni Vidal Pagès, M. Teresa Canals Aromí, Jaume de Bargas i Fàbregas, i les fotografies són de Gabriele Merolli. Tots destaquen el passat artesà i industrial del que va acabar sent un dels principals nuclis fabrils d’Europa.

Tots estan vinculats al barri i la tasca professional de cadascun es complementa. En aquest sentit, cal dir que alguns temes del llibre s’han tractat des d’un àmbit acadèmic universitari, altres valorant el fet que avantpassats seus nasquessin al barri. En el que tots coincideixen és que coneixen els carrers, molts interiors d’edificis i la gent que hi viu.

L’obra s’ha pensat perquè estigui a l’abast de tothom. Conté il·lustracions, fotografies i reproduccions de plànols per facilitar la comprensió i despertar l’interès dels lectors. No obstant això, s’ha fet amb molt de rigor històric i artístic. La base del llibre ha estat la recerca, gràcies a la qual es presenten dades històriques del barri poc conegudes.

El llibre ha despertat tant d’interès —és un dels deu més venuts de la Casa del Llibre— que Viena Edicions farà diferents rutes pel barri guiades pels autors de cara a la tardor. De moment, segons fonts de l’editorial, ja s’han concertat activitats exclusivament per als socis de diverses entitats o associacions. Per exemple, hi ha previstes tres rutes per als Amics del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i xerrades per als Amics dels Museus i l’Associació d’Amics del Àngels.