La ciutat dibuixada

16 agost, 2013 | Barcelonins, El teu Ajuntament

Hi va haver una època en què viatjar no era gens fàcil i en què més que turistes hi havia viatgers que recollien notes, impressions i feien dibuixos dels llocs que visitaven per explicar-ho, després, en llibres de viatges. Les millores econòmiques i tecnològiques van fer aparèixer el concepte de turisme i els dibuixos es van convertir en fotografies. Avui, una ciutat com Barcelona s’omple cada dia de milers de visitants amb càmeres digitals que capturen a tort i a dret centenars de milers d’imatges de l’espai i la vida ciutadana. No tothom s’ha rendit a la fotografia, encara hi ha un munt de persones que mantenen la tradició de la llibreta de viatge, un bloc on dibuixen el que veuen i hi anoten les seves impressions. Aquests autors moderns de llibres de viatges són coneguts com sketchers.

L’sketching, que és com anomenen aquest art de dibuix urbà al natural, s’ha anat estenent darrerament per Barcelona gràcies a diverses iniciatives, una de les quals és la col·lecció “Carnet de Voyage”, que edita l’Ajuntament. Un títol d’aquesta col·lecció, Voltant per Sants, va ser premiat el novembre del 2012 amb el XIII Rendez-vous du Carnets de Voyage, celebrat a la ciutat francesa de Clermont-Ferrand. Una altra iniciativa va ser portar a la ciutat la quarta edició de l’Urban Sketching Symposium, que s’ha celebrat aquest darrer juliol a Barcelona, després de passar per Portland, Lisboa i Santo Domingo.

Alguns dels centres cívics han organitzat, durant el primer semestre del 2013, un seguit de tallers gratuïts amb sortides a diferents punts i barris de la ciutat amb l’objectiu que els participants, amb el suport d’un monitor, dibuixessin a les seves llibretes la realitat que veien. El resultat es pot veure al web “Barcelona dibuixa“, que recull més d’un miler d’il·lustracions fetes per gairebé un centenar de dibuixants.

La Sala Ciutat exposa aquests dies, i fins al dia 27 de setembre, una mostra de dibuixos dels llibres de la col·lecció “Carnet de Voyage”, amb imatges dels volums publicats fins ara i amb mostres d’alguns que estan en fase de producció i que aviat veuran la llum. Entre els títols editats hi ha Tombs pel barri Gòtic, d’Stéphane Carteron; Una mirada a Sarrià, de Mireia Zantop; Passejant per Horta, d’Òscar Julve; Un dia al Born, de Juliet Pomés, o el guanyador del Premi Internacional, Voltant per Sants, d’Swasky. A la mateixa exposició de la Sala Ciutat es pot veure un reportatge del fotògraf Guillem Trius Soler i un petit documental sobre les sortides de “Barcelona dibuixa”.

D’altra banda, l’Ajuntament acaba de publicar el llibre Barcelona m’inspira, amb dibuixos de l’il·lustrador francès Lapin, que recull la seva visió de la ciutat en 164 pàgines en què la imatge és la protagonista única; el poc text que hi ha, a banda d’una concisa presentació de l’alcalde, són les notes que el mateix autor inclou en els seus dibuixos i que en formen part. El llibre és un recorregut per la ciutat a partir de les imatges de Barcelona que Lapin, un jove francès establert des de fa sis anys a Catalunya, ha anat captant els darrers temps amb el llapis i els estris de dibuix.

Entre les il·lustracions del llibre hi ha edificis prou coneguts, com el Museu Blau —abans Edifici Fòrum—, el Palau de la Música Catalana, la Universitat Central, el Palau de la Virreina o el Museu Marítim; espais com el parc del Laberint d’Horta, el Saló de Cent, les columnes romanes del temple d’August al carrer del Paradís o la plaça del Rei; però també recull personatges i vivències concretes, com una trobada amb altres dibuixants davant la Sagrada Família; en Jesús “el més vell” del Mercat dels Encants, o unes curioses ulleres per dibuixar de nit que va trobar l’autor al mercat de la Fira de Bellcaire.

L’exposició “Sketching Barcelona” es pot visitar a la Sala Ciutat (Ciutat, 2), fins al dia 27 de setembre de 2013. La visita és gratuïta i l’horari és de dilluns a dissabte, de 15.00 a 20.00 hores i diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores.