Més facilitats per recollir el vehicle que s’ha endut la grua

24 maig, 2013 | El teu Ajuntament

El fet que la grua s’emporti el cotxe suposa un embolic a qualsevol que li pugui passar, per això Barcelona Serveis Municipals (BSM, SA), l’empresa que gestiona aquest servei, posa totes les eines a l’abast per tal de facilitar al màxim la recuperació del vehicle a les persones afectades. L’última novetat ha estat la possibilitat de saber a quin dipòsit ha dut el cotxe la grua a través de la pàgina web amb adaptació per a mòbils. A més, s’està treballant a fer un pas més i que el sistema permeti començar a fer els tràmits necessaris durant el mateix trajecte cap al dipòsit, de manera que es pugui guanyar temps a l’hora de recollir el vehicle.

La grua és un servei important i necessari per garantir una bona mobilitat a la ciutat. Però retirar vehicles mal aparcats que destorben la circulació d’altres vehicles, el trànsit de vianants o la sortida d’un gual, per exemple, no és l’únic servei que fa. També recull vehicles abandonats a la via pública, de manera que allibera places d’aparcament i millora el paisatge urbà. A més, s’endú vehicles accidentats o canvia de lloc cotxes que molesten si s’han de fer obres o per celebrar alguna activitat cívica, cultural o esportiva a la via pública.

Hi ha diverses maneres de saber on ha deixat un vehicle la grua. De fet, en el mateix moment de retirar un vehicle, els operaris deixen a la vorera un adhesiu triangular on hi ha les dades necessàries per recollir-lo. Aquest adhesiu és d’un color diferent segons el dipòsit on el duran. També es pot saber a quin dipòsit està el vehicle trucant al 901 513 151 (cost 0,088 euros d’establiment de trucada, i 0,068 euros per minut); enviant un SMS al 217010 amb la paraula grua, un espai i la matrícula del vehicle retirat (cost 0,15 €), o per mitjà del web www.gruabcn.cat, que també està en versió mòbil.

L’Ajuntament de Barcelona disposa de cinc dipòsits, dos dels quals s’utilitzen per a vehicles que es preveu que hi tinguin una estança llarga perquè han estat abandonats, per retenció per ordre judicial o per altres causes. Els tres dipòsits restants són els d’ús habitual i estan repartits per la ciutat. Un és al subsòl de la plaça de Joan Miró; un altre, anomenat Tram VI, és al passeig de Garcia Fària, a tocar de la ronda del Litoral, i el tercer és l’anomenat Sant Genís – Vall d’Hebron i és a la ronda de Dalt.

Cadascun d’aquests tres dipòsits té una oficina d’atenció on es poden fer els tràmits necessaris per recuperar el vehicle que ha retirat la grua. En qualsevol cas, però, cal acreditar ser-ne el titular, o aportar una autorització. Aquestes oficines disposen d’un caixer automàtic que poden utilitzar les persones que siguin titulars del vehicle que s’ha de recollir. D’aquesta manera, els tràmits es fan més àgils i s’eviten les cues. Això sí, cal tenir tots els papers en ordre i la persona que reculli el vehicle ha de dur el permís de conduir corresponent.

Sempre que la grua enretira un vehicle ho fa amb autorització i denúncia prèvia de la Guàrdia Urbana. Les actuacions poden ser per indicació d’un agent, per requeriment de qualsevol ciutadà, per exemple quan un vehicle obstrueix la sortida d’un gual o d’una casa, o per iniciativa pròpia si els operaris detecten una infracció. En aquest cas, es posa en contacte amb la Guàrdia Urbana abans de retirar el vehicle.