El Palau del Lloctinent, un edifici amb moltes vides

12 maig, 2015 | Insòlit

El Palau del Lloctinent és un edifici que data del 1549. Forma part del conjunt monumental de la plaça del Rei i té dues portes d’accés, una pel carrer dels Comptes i l’altra per la plaça del Rei.

El curiós d’aquesta edificació és que barreja diferents estils arquitectònics, ja que per fer-la es van aprofitar parts de construccions anteriors. El va encarregar l’emperador Carles V com a seu del seu representant a Catalunya. No obstant això, aquesta funció va ser gairebé testimonial. En comptes de residència va tenir altres usos; va ser, per exemple, la seu de la Inquisició o l’Audiència, i una part de l’edifici també va servir de seu al convent de Santa Clara.

L’aprofitament de parts d’edificis anteriors és visible en l’actualitat. S’hi barregen els estils renaixentista i gòtic. Albert Torra, subdirector de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, hi ressalta la importància de l’escala noble: “L’escala principal, que està tancada a la part superior amb un sostre de fusta treballada. També en són originàries les gàrgoles, tant de l’exterior com de l’interior.” Una altra mostra de la utilització de materials anteriors per a la construcció de l’edifici la trobem en algunes pedres de la façana exterior, que provenen de l’antic cementiri jueu de Montjuïc.

Com a recordatori de l’època en què va ser la residència dels virreis, encara és visible, des de la part exterior, el que va ser l’inici d’un passadís que comunicava aquest edifici amb la catedral.

El director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, segons explica Albert Torra, “va reclamar l’edifici a mitjan segle XIX”. I afegeix Torra: “Volia que amb la desamortització del 1836 aquest immoble tornés a ser de la Corona d’Aragó i se’l declarés seu pròpia de l’Arxiu.” Després, el 1853, va ser nomenat oficialment Arxiu de la Corona d’Aragó, ús que ha mantingut fins a l’actualitat.

L’edifici es va rehabilitar el 2007, i des de llavors és la seu històrica de l’Arxiu. El pati renaixentista, així com altres parts de l’immoble, es poden visitar cada dia i l’accés és gratuït.