La flora mediterrània que corona la ciutat

5 juny, 2012 | Insòlit

Primavera i parc són termes complementaris. Tots tenim al cap imatges de parcs i jardins plens de gent amb l’arribada del bon temps, i malgrat que Barcelona no sigui coneguda arreu per la quantitat de parcs i zones verdes, sí que tenim algun tresor amagat del qual podem estar ben orgullosos. Un dels exemples més clars és el Jardí Botànic, a l’obac de Montjuïc, a la Foixarda, darrere del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El Jardí Botànic, però, no és un parc habitual. Com el seu nom indica, és un espai de conservació de vegetació típicament mediterrània, una de les més variades en espècies del món. Val a dir, però, que si bé l’objectiu primordial del jardí és procurar una mostra de la vegetació catalana, es té altament en compte altres zones allunyades del Mare Nostrum que comparteixen característiques climàtiques, com ara Califòrnia, la zona central de Xile, la part meridional de Sud-Àfrica i el sud i sud-oest d’Austràlia.

Tal com el coneixem avui, el jardí és molt recent, del 2003, any en què es va reinaugurar després de romandre molts anys tancat i veure-se’n afectada la localització per les obres que van canviar la cara de Montjuïc als anys vuitanta, amb els Jocs Olímpics al fons. Els orígens més remots d’un jardí botànic a Barcelona els trobem al segle XVI, prop de la plaça Reial, però l’antecedent més immediat a l’actual és del 1930, per obra i gràcia del doctor Pius Font i Quer (l’avinguda d’accés al Jardí porta el seu nom), tot i que a la llarga va quedar en desús. El barraquisme de mitjan segle XX va afectar de ple també la zona, ja que inevitablement va degradar la zona, i no va ser fins a finals de segle, que es va començar a preparar el terreny, mai més ben dit, per la instal·lació d’un jardí botànic com el que havia somiat Font i Quer.

Per conèixer anticipadament el ventall biològic del Jardí Botànic, us recomanem que feu una ullada al seu web, amb un espai detallat dedicat a les col·leccions de plantes que hi són presents.

El 2011 van passar pel parc 64.365 visitants, la majoria dels quals estrangers. El públic que visita el jardí els dies laborables és essencialment europeu, a més de grups escolars. Els caps de setmana sí que hi ha més públic barceloní, que acostuma a coincidir amb activitats, festes i jornades de portes obertes. Des que va començar el 2012 ja han visitat el jardí més de 21.600 persones.