La primavera a Barcelona

12 maig, 2011 | Insòlit

Al principi del mes de maig ens vam desplaçar amb metro fins a la parada de Torre Baró / Vallbona de la línia 11. Nosaltres hi vam arribar des de l’L3, que vam agafar fins a l’última parada, Trinitat Nova. Allà vam fer transbord a línia 11 i amb dues parades vam arribar a Torre Baró. Volíem desplaçar-nos a un barri poc habitual en els circuits turístics, tot i que molt transitat pels milers de veïns que viuen al districte de Nou Barris, concretament els del barri de Ciutat Meridiana.

Volíem continuar la sèrie d’entrades de les estacions de l’any a Barcelona amb fotos. Ja ho vam fer el mes de febrer passat, en què vam iniciar el recorregut per la Barcelona de les estacions de l’any. Llavors vam fer un recorregut per Ciutat Vella i Sant Andreu. Ara ens hem desplaçat fins a Torre Baró / Vallbona, una zona allunyada dels edificis alts i més integrada en el paisatge natural. Allà, els senyals de la primavera eren més evidents. Rosers florits, prats verds i ànecs prenent el sol. Aquesta passejada ens va servir, a més, per descobrir l’aqüeducte del Vallès, que al barri de Torre Baró té un tram que encara es conserva al descobert i que es pot observar des de qualsevol part del barri. L’aqüeducte en qüestió està construït amb obra vista i té unes pilastres centrals i unes arcades. Es va construir l’any 1824 per pal·liar la manca d’aigua a Barcelona. L’any 1914 es va tancar el subministrament de manera provisional i anys més tard es va recuperar. Malgrat tot, l’any 1988 va quedar totalment fora de servei.

Al mateix temps també vam visitar Vallbona, on es conserva l’únic tram a l’aire lliure del rec Comtal, una antiga canalització que va fer construir el comte Mir, el darrer terç del segle X. A les fotografies que us adjuntem es pot veure perfectament el rec Comtal al seu pas per la plaça del Primer de Maig, envoltat de jardins i remodelat l’any 1985. El rec Comtal porta aigua provinent d’una mina subterrània situada al terme municipal de Montcada i Reixac. L’aigua servia tant per al consum humà com per regar algunes hortes del voltant de Barcelona.

Recordeu que si ens voleu ajudar a ampliar l’arxiu fotogràfic ho podeu fer afegint les vostres fotografies de la primavera a aquest grup de Flickr. Us recordem que podeu donar una ullada al grup que vam crear de l’hivern a Barcelona, en què molts ciutadans van contribuir amb les seves aportacions, algunes de les quals van ser realment sorprenents!