Un mosaic de Gaudí als peus dels feligresos de Sant Pacià

12 gener, 2015 | Barcelonins, Insòlit

Un mosaic dissenyat per Antoni Gaudí decora tot el terra de l’església de Sant Pacià, al carrer de les Monges del barri de Sant Andreu. Es tracta d’un dels primers treballs que va elaborar el reconegut arquitecte i artista. De fet, el mosaic és d’estil neoclàssic, i dista bastant de l’obra modernista més coneguda de l’autor. Tot i que va patir les conseqüències de les revoltes de la Setmana Tràgica de l’estiu del 1909, el mosaic va ser restaurat als anys vuitanta i es troba en molt bon estat de conservació.

L’església de Sant Pacià és obra de l’arquitecte Joan Torras i Guardiola i es va construir el 1879. Inicialment va ser la capella del convent de les monges de Jesús i Maria. Però al final del segle XIX va passar a les mans dels germans maristes i posteriorment es va convertir en església parroquial, tal com és ara. Torras va encarregar el disseny de la custòdia, l’altar, el cor, els llums i el mosaic a un deixeble seu: Antoni Gaudí. El jove Gaudí havia acabat la carrera d’arquitectura només un any abans.

El mosaic que decora el terra d’aquesta parròquia és considerat una de les obres primerenques de Gaudí. El va fer entre els anys 1879 i 1881, i és d’estil neoclàssic. És un treball del tipus opus tesselatum, format per peces de marbre i gres calcari de diferents colors. En aquest cas, el mosaic està dissenyat amb formes i composicions geomètriques. La majoria són motius florals, tot i que hi destaquen la representació de les lletres alfa i omega de l’Apocalipsi (principi i fi) i les inicials J i M, que fan referència a la Congregació de Jesús i Maria. A més, el passadís central de la nau fa d’eix de simetria, i el dibuix es repeteix a banda i banda. El mosaic es va restaurar l’any 1988.

El 1909, durant la Setmana Tràgica, l’església es va convertir en un magatzem. I el 29 de juliol un incendi va destruir parcialment tot el convent de les monges. Un dels indrets més perjudicats va ser l’església. Actualment, de tots els elements que Antoni Gaudí va dissenyar en aquesta parròquia, només en queda el mosaic. I encara avui en algunes zones la pedra està enfosquida a causa del foc. Les làmpades i el cor són, actualment, a les instal·lacions que la Congregació de Jesús i Maria té a Sant Gervasi. La resta d’elements van ser destruïts.