Visitem l’estació fantasma de Gaudí

15 març, 2011 | Insòlit

Fa uns dies parlàvem sobre la interessant història que gira al voltant de les “estacions fantasma” del metro de Barcelona, i del misteri generat per l’imaginari popular que ha posat més pa que formatge a una història més atractiva com a anècdota que no pas en termes reals. Malgrat tot, vam decidir descobrir de primera mà com és una “estació fantasma” i ens vam apropar fins a Gaudí, l’única estació fantasma de la xarxa de TMB que mai no ha arribat a funcionar, per gravar-hi el clip que tot seguit us adjuntem. L’estació està situada just sota de l’avinguda de Gaudí, davant de la Sagrada Família (entre els carrers de Marina i Lepant). S’hi passa en el recorregut actual que fa el metro entre les estacions de Sagrada Família a Sant Pau / Dos de Maig i és visible en totes dues direccions.

Aquesta estació es va construir pels volts del 1968 amb l’objectiu de ser una estació de la línia 2 amb correspondència amb la línia 5. L’estació en qüestió existeix tal com indiquen les imatges del vídeo, però va quedar en desús perquè els plans de creixement del metro de Barcelona van canviar. De primer moment, la línia 2 estava projectada perquè pugés cap a Horta i la línia 5 circulés de manera transversal fins a La Pau. Un canvi de plans, però, va fer que tot això es modifiqués i que la línia 2 circulés cap a La Pau i la 5 cap a Horta, com en l’actualitat. Aquest canvi de traçat va ser el que va deixar l’estació inutilitzada i sense inaugurar.

Actualment l’estació passa inadvertida per a la majoria de viatgers. Les andanes estan gairebé intactes i les instal·lacions del nivell superior s’han destinat a altres usos, i també el vestíbul de l’estació que actualment està ocupat per una seu de jubilats per a antics treballadors de TMB. Els accessos a l’estació també es conserven, un serveix per accedir a la seu de jubilats i l’altre s’ha transformat en una sortida d’emergència. Algunes llegendes diuen que hi ha passatgers de metro que han vist com algunes persones misterioses esperen el tren sense parada a l’estació Gaudí. Nosaltres no els vam veure, però seguirem mantenint el misteri.