Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
Associació Solidaritat amb la Gent Gran
ASGG

AdreçaC/ Argenter 11 Baixos
08003 Barcelona
ubicar al mapa
DistricteCiutat Vella
Telèfon932956013
933196488
Correu electrònicsolidaritatgentgran@gmail.com
llumdelas.solidaritat@gmail.com

DescripcióL’Associació Solidaritat amb la Gent Gran treballa als Barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (Ciutat Vella) de Barcelona des de 1992, tot i que es va constituir com a Associació el mes de novembre de 2011.

Aquests 20 anys de feina han permès a l’Associació conèixer el barri, els seus habitants i totes les dificultats amb què s’han trobat i es troben per a poder portar una vida digna.

Els barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera tenen, entre altres, dues problemàtiques greus:
•Els tipus d’edificació: habitatges molt antics, molts d’ells sense ascensor ni aigua corrent, cosa que els fa inaccessibles i incòmodes per a les persones amb dificultats físiques.
•L’alt índex de sobreenvelliment d’aquest barri, ja que la majoria de les persones grans que hi viuen són més grans de 75 anys i l’índex de soledat també és superior a la resta de la ciutat.

Davant d’aquesta situació, l’Associació vol atendre i cobrir les necessitats bàsiques de les persones grans i famílies sense recursos d’aquest barri des de la immediatesa, el treball en equip i la solidaritat.

Solidaritat amb la Gent Gran vol arribar on no arriben les administracions públiques i ho fa a través de projectes i accions especialment dissenyats per millorar la qualitat de vida de les persones més fràgils del barri.

Naturalesa jurídicaAssociació i federacions
Col·lectiu destinatariFamílies
Gent gran
Persones en risc d'exclusió social
Persones sense llar
Població en general
TemàticaÀmbit comunitari i veïnal
Dependència
Medi ambient
Treball/ocupació
Altres
Activitat o serveiAcollida i acompanyament
Alimentació
Assistència domiciliària
Assistència psicosocial
Atenció diürna i centre de dia
Informació i orientació
Participació
Promoció social i comunitària
Sensibilització
Àmbit territorial d'actuacióCiutat Vella
Programes o projectes a destacarProjectes

A.Projectes d’atenció directa:
1.Suport en els Domicilis, des d’on es garanteixen els serveis domiciliaris i personals necessaris per a assegurar el manteniment i/o millora de l’autonomia de la persona gran i procurar, així, que pugui continuar vivint en el seu domicili en les millors condicions possibles.

2.Àpats en Família per a persones grans i famílies en situació de vulnerabilitat, des d’on es garanteix un àpat diari en un espai confortable i familiar, adequat a les necessitats dietètiques i mèdiques dels usuaris. En cas de necessitat, el projecte també es fa càrrec del sopar, que els usuaris es poden endur en carmanyoles.

3.Centre de Dia Solidari per a persones grans, amb totes les eines d’atenció integral necessàries per a garantir la qualitat de vida dels usuaris. El Centre compta amb un programa d’atenció a les famílies i cuidadors.
Servei de Dutxes Socials, des d’on s’ofereix un espai adequat per a poder dutxar-se a totes les persones que ho necessitin. També se’ls dóna sabó i tovallola i en cas de necessitat, també poden tenir l’ajut d’una professional de l’Associació o dels Serveis Socials del barri.
5.Botiga Solidària, des d’on es dóna la possibilitat a aquelles persones del barri amb baixos ingressos, de poder comprar, a preus molt econòmics, roba de qualitat. Amb el valor afegit de poder triar la roba segons les necessitats, gustos, etc. També s’ofereix un petit taller per a arreglar peces de roba a preus molt assequibles.
B.Projectes en xarxa:

6.Treball Comunitari i Voluntariat Social per la millora de la qualitat de vida tant dels usuaris de l’Associació com de la resta de veïns i veïnes del barri. Amb el treball coordinat amb d’altres entitats i serveis de barri, es proposen activitats lúdiques, culturals, terapèutiques, educatives i fins i tot reivindicatives, que ajudin totes les persones que viuen i treballen al Casc Antic, a implicar-se i beneficiar-se de les transformacions socials i estructurals del territori. A la vegada, es dóna visibilitat a les problemàtiques de l’entorn i es busca la millor solució.

Dins d’aquest mateix projecte, s’emmarca el projecte “Radars Casc Antic” (liderat per l’Ajuntament de Barcelona), en el qual l’Associació té un paper de dinamitzador del voluntariat i d’executor d’algunes activitats. Aquest projecte té com a objectiu sensibilitzar i actuar davant de situacions de risc en persones grans, implicant-hi comerços, veïns, entitats, professionals... i, davant de les situacions més greus, facilitar les solucions adequades des dels serveis socials, l’ambulatori, Càritas, l’Associació de Veïns...

7.Aliances pel Benefici Mutu, en coordinació amb d’altres entitats socials i empreses privades, creant projectes conjunts que reportin tant ingressos econòmics com estalvis de despeses estructurals i visibilitat dels projectes.
Xarxes d'acció de l'ArcordXarxa d'economia social de Barcelona