La Ciutadella del Coneixement incorpora el Centre Martorell d’Exposicions

És el segon equipament que s’obre en el marc d’aquest futur pol de ciència i recerca, després de la reobertura, al desembre, de l’Hivernacle. El centre és una nova seu del Museu de Ciències Naturals, referma el vessant científic del parc de la Ciutadella i apropa la ciència a la ciutadania.

Façacana del passeig de Picasso del Centre Martorell d'Exposicions.

Façana del passeig de Picasso del Centre Martorell d'Exposicions. Autor: Pere Vivas

05/02/2024 - 11:24 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Un pas més per consolidar la Ciutadella del Coneixement

La reobertura del Centre Martorell d’Exposicions  contribueix a reforçar el vessant científic del parc de la Ciutadella per convertir-lo en un entorn de coneixements, divulgació i recerca accessible a la ciutadania. Forma part de l’eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic del projecte, que preveu la rehabilitació de l’Hivernacle, ja enllestida, el Castell dels Tres Dragons i l’Umbracle. A més, a través de la connexió amb el passeig de Picasso s’apropa a l’eix cultural que formen el Born Centre de Cultura i Memòria, Santa Maria del Mar i el Museu Picasso.

S’hi podran veure exposicions científiques de fort impacte social relacionades amb la crisi climàtica i la biodiversitat. Actualment presenta dues exposicions temporals: “Natura o cultura? Una visió des dels museus de ciències naturals”, i “Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art”.

Un edifici amb història

El Centre Martorell d’Exposicions va ser el primer edifici construït com a museu públic a Barcelona i Catalunya. Va obrir les portes com a Museu Martorell el 1882 gràcies al llegat del comerciant d’antiguitats i naturalista Francesc Martorell i Peña, que quan va morir va cedir les seves col·leccions a la ciutat, així com una dotació econòmica perquè es construís el museu. El 1924 es va convertir en el Museu de Geologia, ja que les col·leccions zoològiques i botàniques que contenia es van traslladar al veí Castell dels Tres Dragons.

Va tancar les portes el 2010 i ara s’ha reobert al públic, després d’una extensa rehabilitació que ha permès que inclogui dos espais expositius i una sala polivalent. Amb un pressupost  de 6,2 milions d’euros, l’objectiu ha estat preservar al màxim l’edifici original. Se n’ha rehabilitat l’interior i s’hi han fet obres per fer-lo accessible per la banda del parc de la Ciutadella, a més d’obrir-hi un accés a la banda del passeig de Picasso. Actualment s’està redactant el projecte per reparar i recuperar les façanes, una feina que serà compatible amb el funcionament del centre.

Interior del Centre Martorell d'Exposicions. Imatge de l'exposició ‘Natura o cultura?’.

Exposició temporal “Natura o cultura?”. Autor: Pere Vivas

Una imatge de l'exposició ‘Wow. Animals de museu’, que presenta la feina del taxidermista Pedro Pérez. S'hi veuen unes girafes, un lleó i altres animals dissecats.

Exposició “Wow. Animals de museu”. Autor: Pere Vivas

Fotografia del 1945 d’una visita d’autoritats al Museu Martorell. AUTOR: Carlos Pérez Rozas

Fotografia del 1945 d’una visita d’autoritats al Museu Martorell. Autor: Carlos Pérez de Rozas

Notícies relacionades