Platges com a espai natural

Les platges obren només per a passejar o fer esport pels punts d’accés habilitats i en els horaris autoritzats. Més informació

Patrimoni natural

Les platges de Barcelona formen part del patrimoni natural de la ciutat i, per això, cal cuidar-les i evitar fer-hi activitats que en deteriorin la qualitat de les aigües i, per tant, l’hàbitat de nombrosos organismes marins.

Sabies que davant de les platges de Barcelona hi ha submergit un parc d’esculls artificial? I que als fons marins del litoral barceloní viuen organismes com cucs, cargols, crancs, pops, sípies, estrelles o anemones de sorra? Descobreix-ho en aquesta pàgina.

Biodiversitat

El litoral barceloní, tot i la transformació constant que pateix per l’activitat de l’ésser humà, inclou una biodiversitat que cal reivindicar.

Com són els fons marins?

Els fons sorrencs acullen cucs, cargols, crancs, pops, sípies i alguns peixos que han après a camuflar-s’hi.

Al substrat rocós, hi trobem la major diversitat, sobretot peixos com ara salpes, castanyoles, sargs, escórpores, molls, serrans, llises i, de vegades, algunes espècies de rajades. També hi trobem una gran varietat d’invertebrats, com ara estrelles, garotes, holotúries i anemones de sorra.

Parc d’esculls

Per contribuir a fer augmentar el substrat rocós, davant de les platges de Barcelona hi ha submergit un parc d’esculls artificial. Els mòduls que el componen simulen les superfícies i els forats dels fons rocosos naturals i acullen diverses comunitats d’organismes marins, vegetals i animals.

Els esculls, a banda d’afavorir el benestar dels fons marins i millorar la pesca artesanal al litoral de Barcelona, són un àrea molt atractiva per practicar-hi activitats subaquàtiques respectuoses amb el medi.

Ecosistemes marins

Els ecosistemes marins de posidònia són responsables d’aproximadament la meitat de l’emmagatzematge de carboni blau del món, és a dir, del carboni que fixa i acumula la vegetació costanera del planeta: les maresmes, els manglars i les praderies marines.

Al mar català, els ecosistemes relacionats amb el carboni blau estan força deteriorats i només ocupen, si fa no fa, 92 km2.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona fomenta la protecció i l’augment dels actuals embornals de carboni marins (principalment els boscos de praderies marines del Garraf i del Maresme) entre els municipis del litoral barceloní, alhora que replanifica el model d’usos dels espais litorals en coherència amb una política de millora contínua de les pràctiques ambientals i de prevenció de la contaminació al litoral, amb l’objectiu final de mantenir la qualitat, la biodiversitat, la productivitat i el dinamisme del nostre mar.

Patrimoni natural

Les platges de Barcelona formen part del patrimoni natural de la ciutat i, per això, cal cuidar-les i evitar fer-hi activitats que en deteriorin la qualitat de les aigües i, per tant, l’hàbitat de nombrosos organismes marins.

Comparteix aquest contingut