Arriba 'Barcelona ciutat gegant', l'exposició de gran format dels 600 anys de gegants a Barcelona

..
27/05/2024 - 10:53 h

El dijous 30 de maig a les 18.30 h, s’inaugura l’exposició ‘Barcelona ciutat gegant. 600 anys de festa i tradició‘ al Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montjuïc). La mostra desenvolupa aquests 600 anys d’història en un marc expositiu de gran format i sense precedents a l’àmbit geganter.

L’exposició vol ser un dels eixos vertebradors dels sis-cents anys de gegants a Barcelona, on es pugui tenir una perspectiva de 360º sobre la història, la tradició, el present i el futur del món geganter com a element emblemàtic de les nostres festes populars.

Hi trobareu diversos gegants inactius de Barcelona, així com els gegants de la Ciutat del 1984 i del 1999, els caps originals restaurats dels gegants vells de la Casa de la Caritat i altres sorpreses que haureu de descobrir visitant l’exposició.

A més a més, ‘Barcelona ciutat gegant’, vol aprofundir en el coneixement del món dels gegants i de les persones que en tenen cura, i descobrir anècdotes i curiositats al voltant de les grans figures festives de la ciutat, contextualitzant-ho tot al llarg de la història.

En commemoració als sis-cents anys d’existència provada documentalment de gegants festius tant a la ciutat de Barcelona com a Europa, aquesta mostra explica com la realitat festiva ha evolucionat al llarg dels segles, dotant-se de nous significats fins al punt que els gegants han esdevingut una de les icones indiscutibles de la identitat de la festa barcelonina.

Les primeres referències documentals de gegants a Barcelona les trobem vinculades a la processó que se celebrava amb motiu de la festa del Corpus Christi. En el Llibre de les solemnitats de Barcelona apareix citat que l’any 1424 va concórrer a la processó un Rey David ab lo Giguant, entre altres representacions teatralitzades que depenien del comú, sense cap mena de dubte, un gegant Goliat. Aquesta referència documental és, ara per ara, la primera que fa esment d’un gegant processional a Europa.

L’exposició restarà oberta del 30 de maig de 2024 fins al 18 de maig de 2025. L’entrada és gatuïta fins al 16 de juny de 2024.