Celebració dels cent anys de l’Exposició Internacional del 1929

De cara a la celebració del centenari de l’Exposició Internacional del 1929, s’ha acordat la constitució d’una comissió encarregada d’impulsar un programa d’actes i iniciatives de commemoració, obert a la ciutadania, que renovi els valors de la ciutat com a capital de la innovació i la modernitat. La comissió estarà formada per dotze representants de l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i Fira de Barcelona i treballarà en coordinació amb institucions culturals, empreses i la comunitat local.

..
11/12/2023 - 16:02 h - Ocupació i treball Ajuntament de Barcelona

L’òrgan també tindrà la funció de promoure el projecte de remodelació de l’espai de Montjuïc i fer-ne el seguiment per modernitzar les instal·lacions de l’espai i combinar l’activitat firal amb altres usos ciutadans en matèria de cultura, habitatge, mobilitat o zones verdes.

La primavera del 2024 es convocaran quatre concursos arquitectònics, que inclouran:

  • la construcció d’un nou palau de congressos al Pavelló Alfons XIII
  • la creació d’un gran i modern pavelló multifuncional a l’actual Palau de Congressos i part de la plaça de l’Univers
  • la reforma del Palau 1
  • la remodelació de dos parts de l’actual Palau 8, format pel Palau de la Metal·lúrgia i el Palau del Vestit

La societat Fira 2000, participada per les diferents institucions, invertirà 174 milions d’euros en aquest procés, que preveu la conservació dels edificis històrics catalogats seguint paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat i la conversió de l’avinguda de la Reina Maria Cristina en un espai ciutadà concebut per a l’ús dels vianants i el transport públic.

Membres de la Comissió del Centenari

La Comissió del Centenari la formen les entitats i els membres següents:

Per part de l’Ajuntament, l’alcalde, Jaume Collboni, la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, el quart tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, i la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil.

Per part de la Generalitat de Catalunya, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez.

En representació de Fira de Barcelona, el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, i Pedro Fontana, Helena Guardans i Miquel Martí.

Un comitè de direcció, presidit pel gerent municipal, Albert Dalmau, s’encarregarà d’implementar totes les actuacions previstes. El vicepresident serà el secretari general del Departament d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera i Saula, i el director executiu, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.