Setmana d'Arquitectura, a Sants-Montjuïc

Setmana d'Arquitectura, a Sants-Montjuïc

04/05/2021 - 17:03

Arquitectura. Del 6 al 16 de maig, la ciutat s'omple d'activitats relacionades amb l'arquitectura. A Creu Coberta, dissabte 8 té lloc la Festa d'Arquitectura i a Montjuïc, aquests dies teniu una cita al pavelló Mies van der Rohe.

Durant deu dies, la Setmana d'Arquitectura ofereix un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura adreçades a tothom. L'objectiu és estimular la reflexió sobre l'entorn de les ciutats i el seu valor. A Sants-Montjuïc, dissabte 8 de maig celebrem la Festa d'Arquitectura a l'eix comercial de Creu Coberta, i aquests dies hi ha presentacions especials al pavelló Mies van der Rohe i a la Fundació Joan Miró.

L’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD, impulsen la Setmana d’Arquitectura 2021, una iniciativa que tindrà lloc del 6 al 16 de maig arreu de la ciutat, tant presencialment com en línia. Aquestes són les propostes de les que podeu gaudir als barris de Sants-Montjuïc.

 • Festa d’Arquitectura a Creu Coberta
  Dissabte 8 de maig
  La Festa d’Arquitectura de Sants-Montjuïc planteja tota una sèrie d’activitats per a donar a conèixer l’eix comercial més llarg d’Europa: el de Creu Coberta. En aquesta jornada, es farà un concurs d’aparadors, un recital de poesia i música, o passejades guiades per alguns dels comerços històrics. L’objectiu és potenciar el valor del comerç de proximitat i la necessitat de recuperar la memòria del barri i apostar a la vegada per la innovació com espai de trobada pel veïnat.
 • Visita a la Chalmeta
  Dijous 6 de maig. ENTRADES EXHAURIDES.
  Visita a un edifici en construcció de 32 habitatges i espais col·lectius situat al barri de la Marina del Prat Vermell, una zona en evolució constant que té el repte de definir un nou barri d’usos mixtos integrat a la ciutat. Visita a càrrec dels arquitectes del projecte, Vivas Arquitectos i Pau Vidal.
 • Jardins moderns de Montjuïc
  Dissabte 15 de maig a les 11 h
  Visita als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, especialitzats en plantes aquàtiques, i als del Mirador de l’Alcalde, un balcó sobre el Mediterrani de formes mironianes. A càrrec dels arquitectes Eva Jiménez i Xavi Llobet.
  Organitzat per la Fundació DoCoMoMo Ibèric. Cal inscripció prèvia al correu fundacion@docomomoiberico.com.

Fundació Joan Miró:

 • Temps recobrat
  Divendres 7 de maig a les 18 h
  Presentació dels curtmetratges que van realitzar 50 estudiants de l’ETSAB i d’Elisava durant el taller pràctic d’Arquitectura i Cinema dirigit l’any passat per Maria Mauti. A la taula rodona de després de la projecció participaran, a més dels autors, els representants de les Institucions que donen suport al projecte, personalitats del món de la universitat, del cinema i de l’arquitectura.

Fundació Mies van der Rohe:

 • Dibuixem el Pavelló Mies van der Rohe
  Divendres 07/05 a les 15.30 h
  Dibuix a mà alçada del Pavelló Mies Van der Rohe dirigit a tot el públic interessat en el dibuix urbà al natural. El material requerit serà paper tamany din-a-3, suport rígid per recolzar el paper i tècniques de dibuix seques (llapis, carbó, grafit…) i/o humides (aquarel·la). Inscripcions a:  jaume.pla@salle.url.edu
 • Visita virtual guiada a càrrec de Guiding Architects
  Divendres 07/05 a les 17 h
  De la mà d’una simulació digital, fotografies i plànols, podreu observar els diferents espais i moments de la història del mític edifici. La visita s’imparteix en forma de seminari web en línia i té una durada d’aproximadament 40 minuts, més preguntes i respostes. Inscripcions a aquest enllaç.
 • The Mies Project. Architectural Portraits
  Del 6/05 fins al 06/06
  Les delicades fotografies d’Arina Dähnick retraten els detalls de les obres de Mies van der Rohe amb diferents il·luminacions i condicions meteorològiques que interactuen amb els edificis i esdevenen retrats arquitectònics. Anteriorment presentada a l’IIT College of Architecture a Chicago, la Casa Farnsworth a Plano i la Villa Tugendhat a Brno, les fotografies interactuen ara amb els visitants al pavelló dissenyat pel mateix Mies van der Rohe a Barcelona i també, a l’altra banda de l’avinguda Ferrer i Guàrdia, a l’antiga Fàbrica Casaramona que acull el CaixaFòrum.
 • Presentació de “Cháchara”, de Moisés Puente
  11/05 a les 19 h
  Moisés Puente presenta al Pavelló Mies van der Rohe la seva última publicació: Cháchara, de l’editorial Caniche. Un llibre que obre vies de discussió a partir de l’anàlisi de fites consagrades i de contextualitzar nous valors de l’arquitectura contemporània.
 • Arquitectura per al Futur: Landscapes of Care – Dia 1
  Dimecres 12/05 a partir de les 17 h
  Projecció a les 17 h de ‘On being and bathing’ d’AnnaUlrikke Andersen, a les 18 h “Cultivated ecologies” i a les 19 h “Climate care”. Al Pavelló Mies van der Rohe (reserva) + streaming al canal de YouTube de la Fundació Mies van der Rohe.
 • Presentació de “Taxonomia Geomètrica” d’Ignacio Paricio
  Dijous 13/05 a les 18 h
  Ignacio Paricio presenta Taxonomia Geomètrica, d’Actar. Un llibre que mostra la cerca d’una estructura interna en les geometries de l’obra de Carlos Ferrater i OAB i analitza el seu paper en la creació i elaboració dels projectes.

 • MEATS Elisava. Beautiful Failures
  Del 15/04 fins al 18/04
  La intervenció Beautiful Failures transforma el pavelló Mies van der Rohe durant quatre dies. Els estudiants del Masters’ degree in Ephemeral Architecture and Temporary Spaces (MEATS) d’Elisava conduït per Stella Rahola Matutes i Roger Paez plasmen el resultat del seu treball acadèmic d’interrogar-se sobre la fragilitat i la vulnerabilitat a partir dels dos materials més delicats de la construcció d’aquest pavelló: el vidre i el travertí.
 • BARQ Festival
  Del 11/05 fins al 16/05
  Es tracta de l’únic festival competitiu de cinema i documentals d’arquitectura de l’estat espanyol, que s’afegeix a la ja consolidada mostra de documentals d’arquitectura de l’Arquinfilm a la Filmoteca. Tindrà lloc de forma presencial als Cinemes Girona i online a través de la plataforma Filmin.

Més informació

Comparteix aquest contingut