Montjuïc 360º, el primer sender excursionista de Barcelona

El primer sender excursionista que transcorre íntegrament per la ciutat de Barcelona ja és una realitat. Es diu Montjuïc 360º perquè, amb un recorregut de poc més d'11 km, dona la volta a la muntanya. Tanmateix, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) l'ha homologat com a PR-C 229. Això vol dir que les indicacions que hi trobareu estan formades per dues línies paral·leles en blanc i groc. Montjuïc 360º és una iniciativa del Foment Excursionista de Barcelona amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

..
10/10/2023 - 18:49 h - Esports Mupert / Sants-Montjuïc

Més de 200 persones van fer diumenge 8 d’octubre, en el marc de Viu Montjuïc, el recorregut inaugural del nou sender senyalitzat d’11 km que dona la volta a la muntanya. El punt de partida d’aquesta ruta circular són els jardins de les Tres Xemeneies. Des d’aquí, travessa la part baixa del Poble-sec per arribar fins als miradors de Miramar i de l’Alcalde, el Castell de Montjuïc i el mirador del Migdia. Després passa pel darrere del Cementiri de Montjuïc per arribar fins a l’antic castell de Port i tornar per sobre del Sot del Migdia cap a l’Anella Olímpica i travessar el túnel de la Foixarda. A continuació s’arriba fins a la Fundació Miró per darrere del MNAC i els jardins de Laribal. El darrer tram per tornar a baixar al Poble-sec es troba provisionalment desviat cap a les escales del carrer de Margarit per les obres de millora del camí i els horts de la Font Trobada.

Si no coneixeu qualsevol d’aquests punts, el sender Montjuïc 360º us hi portarà i ajudarà a descobrir-los. Per seguir el sender, només cal fixar-se als senyals, pintats de blanc i groc, o bé clavats a terra com a pilones. També podeu seguir la ruta amb el mòbil, perquè està publicada a Wikiloc.

El nou sender Montjuïc 360º forma part del Pla Director de Camins del Parc de Montjuïc elaborat per l’Ajuntament de Barcelona, i està finançat per l’impost d’estades en establiments turístics (IEET) que gestiona la Quarta Tinència d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme. La creació d’aquest sender era un dels projectes previstos al Pla d’Actuació del Parc de Montjuïc 2019-2029 que impulsa el Districte de Sants-Montjuïc. Aquest Pla estableix tot un seguit d’accions per recuperar Montjuïc com a gran espai verd de la ciutat, per millorar-hi la mobilitat, per reconèixer-ne el patrimoni, per apropar-lo a la ciutadania incloent a totes les persones amb diversitat funcional, i per millorar la seguretat i convivència a tot el Parc de Montjuïc.

Sender Montjuïc 360º (PR-C 229)
Distància: 11.074,73 m. Durada estimada del recorregut a peu: 2:46 h. Desnivell acumulat en pujada: 402,97 m. Desnivell acumulat en baixada: 403,17 m.