Focs de Sant Joan

La nit de Sant Joan ens anuncia l’arribada de l’estiu. Prèviament, el solstici del 21 de juny ha obert astronòmicament la porta de l’estiu i ha tancat la de l'hivern, amb la qual cosa ens ha encarat al bon temps. Per això ens apleguem la nit del 23 de juny, la nit de Sant Joan, per celebrar-ho col·lectivament.

Hi ha moltes maneres de celebrar aquesta festa d'arrels paganes, i moltes particularitats locals, però el foc és l’element central de totes. Fogueres, falles, etc. exerceixen d’elements aglutinadors de la comunitat, que s'acosta al foc tot menjant un tall de coca.

Barcelona celebra aquesta festa d'una manera especialment dinàmica: revetlles a carrers i places, terrats amb veïns llançant coets que pinten el cel de llum i color... Però les fogueres a les places i a les cruïlles dels carrers són l’element més destacat i vistent. Les fogueres barcelonines són construïdes per veïns i entitats que van a cercar trastos vells per a cremar. Temps enrere les colles d’infants i joves competien per aquest combustible i, si calia, l’afanaven a la foguera veïna per poder bastir la més grossa.

Actualment, després d’un cert període de recessió, torna a créixer el nombre de fogueres a la ciutat, al ritme que també creix l’interès per la Flama del Canigó, que, amb el foc baixat d'aquelles muntanyes, les encén gairebé totes. 

Totes les categories de foc