Representacions llegendàries, històriques o temàtiques

Les produccions festives de nova fornada han fixat la mirada en la tradició oral, en la història o en temes concrets que fan de fil conductor. De vegades són festes senceres, de vegades simplement un acte de la festa.

Aquestes propostes, a partir de la teatralitat popular, solen ser molt participatives. Pretenen rememorar fets significatius, o reivindicar i fer reviure els relats locals i totes acostumen a tenir un fort contingut identitari.

Els formats d’aquestes representacions poden ser molt diversos i, per tant, és un gènere molt heterogeni. A Catalunya n'hi ha moltes manifestacions, i com més va més, que abracen tot el territori. Per exemple, a Tortosa la festa del Renaixement, a Taradell la Festa del Toca-sons, a Manlleu la Serpent, etc.

A Barcelona es fan també representacions d'aquesta mena. Algunes són de temàtica llegendària, com ara la de Sant Jordi a les Corts. N'hi ha que són recreacions històriques, com el noi Baliarda a Sant Andreu del Palomar, la Revolta de les Quintes a Gràcia o les accions  militars de la Coronela de Barcelona.

Totes les categories de teatre