Teatre amateur

El teatre és una disciplina que ha trobat terreny fèrtil en el teixit associatiu català. Moltes companyies de teatre d’afeccionats o amateurs dediquen hores i hores a preparar produccions i muntatges.

De grups i companyies, n’hi ha una gran diversitat i conreen tota mena d’estils. Musicals, comèdia, drama, monòlegs, varietats, sarsuela, òpera etc.: res no s’escapa del treball d’aquests col·lectius, que s’esforcen dia a dia, disciplinadament, a alçar el teló i oferir al públic el fruit de la seva dedicació, molt sovint per fer tan sols una representació.

Cada vegada més, el teatre amateur ofereix propostes arriscades i de qualitat, tant clàssiques com contemporànies. És innegable el mèrit d'aquests grups, que fan el paper d’autèntiques escoles d’art dramàtic i que han acabat nodrint el teatre català de bons professionals quan l’accés a les formacions en aquest camp eren més complexes.

A part les representacions en els entorns propis, els grups participen i organitzen mostres i concursos, alguns de molta anomenada i tradició.

L’organització d’aquests col·lectius se sol encabir en entitats sense ànim de lucre. Pot ser el mateix grup o una secció d’una entitat més àmplia, com ara ateneus, casals, centres cívics, etc. També, des de l’any 1985, disposen de la Federació de Grups de Teatre Amateurs de Catalunya.

Totes les categories de teatre